Αυξάνεται το ενδιαφέρον ξένων για αγορά εξοχικής κατοικίας στην Ελλάδα

Επιβεβαιώνεται η μεγάλη αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος από το εξωτερικό για την απόκτηση κατοικιών και κυρίως εξοχικών στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, που περιλαμβάνουν πλέον το σύνολο της καλοκαιρινής περιόδου, κατά το διάστημα από τις αρχές του έτους έως και το τέλος Αυγούστου (Ιανουάριος – Αύγουστος), οι εισροές ξένων κεφαλαίων για αγορά κατοικίας ανήλθαν σε 154 εκατ. ευρώ, έναντι 79 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Σημειώθηκε δηλαδή ετήσια αύξηση της τάξεως του 95%, δείγμα της μεγάλης ανόδου της ζήτησης κατοικιών από ξένους.

Χάθηκε χρόνος

Μάλιστα, σύμφωνα με φορείς της αγοράς, η αύξηση αυτή θα μπορούσε να ήταν ακόμα μεγαλύτερη αν είχαν αποφευχθεί οι παλινωδίες που προκλήθηκαν από την αδυναμία εφαρμογής του φόρου υπεραξίας, γεγονός που κράτησε «όμηρο» την αγορά καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου τετραμήνου του 2014, καθώς ουδείς γνώριζε πώς θα φορολογηθεί αν προχωρούσε σε πώληση του ακινήτου του. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη μέχρι το τέλος Αυγούστου το ποσό των εισροών κεφαλαίων του εξωτερικού για την αγορά κατοικίας προσεγγίζει το αντίστοιχο ποσό που είχε συγκεντρωθεί στο σύνολο του 2013 και ανήλθε σε 168 εκατ. ευρώ.

Οπως σημειώνουν στελέχη του κλάδου, η βελτίωση αυτή στις αγορές κατοικιών από το εξωτερικό οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων, αρχής γενομένης από τη σταθεροποίηση του πολιτικού και επενδυτικού κλίματος, στην αναστροφή της αρνητικής πορείας της οικονομίας και στη σημαντική αύξηση του αριθμού των επισκεπτών από το εξωτερικό, που με βάση τις νέες, αναθεωρημένες προβλέψεις, αναμένεται να αγγίξει το ιστορικό υψηλό νούμερο των 23 εκατ. ανθρώπων.

Ακόμα ένας βασικός λόγος για την αύξηση των επενδύσεων σε κατοικίες από ανθρώπους του εξωτερικού είναι η σημαντική πτώση των τιμών, καθώς κατά μέσο όρο υπολογίζεται ότι οι τιμές των εξοχικών κατοικιών έχουν υποχωρήσει περίπου 40%-50% σε σχέση με το επίπεδο που βρίσκονταν το 2008. Επίσης, θετική συνεισφορά στην εξέλιξη αυτή είχε και η μείωση του φόρου μεταβίβασης από τις αρχές του έτους, καθώς πλέον υπολογίζεται με συντελεστή 3%.

Οι παραπάνω παράμετροι αναμένεται να εξακολουθήσουν να λειτουργούν θετικά και κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών, ιδίως εφόσον γίνουν και οι απαιτούμενες βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο για την παροχή άδειας παραμονής σε όσους πολίτες εκτός Ε.Ε. αποκτήσουν ακίνητα αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ. Με βάση τα σχετικά στοιχεία, έως τις 30 Σεπτεμβρίου είχαν παραχωρηθεί 436 άδειες διαμονής (σε αγοραστές και μέλη των οικογενειών τους) ενώ στην ουρά βρίσκονταν άλλες 83. Από αυτές έχουν εισπραχθεί μέχρι σήμερα περίπου 67 εκατ. ευρώ, ποσό αρκετά χαμηλό και το οποίο ουσιαστικά σημαίνει ότι ένας αρκετά σημαντικός αριθμός αιτήσεων αφορά ακίνητα που αποκτήθηκαν πριν από καιρό και όχι με αφορμή τη νέα ρύθμιση. Εν ολίγοις, πρόκειται για υφιστάμενους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι απλώς σπεύδουν να επωφεληθούν της σχετικής ρύθμισης για να αποκτήσουν και άδεια παραμονής. Παρ’ όλα αυτά, κατά τη διάρκεια των τριών μηνών του καλοκαιριού, εκτιμάται ότι ποσοστό 75% των αιτημάτων αφορούσε νέες αγορές, με τους Ρώσους και τους Κινέζους αγοραστές να διεκδικούν τη μερίδα του λέοντος.

Επιπλέον κίνητρα

Στο πλαίσιο αυτό, έως το τέλος του έτους δρομολογούνται νέες τροποποιήσεις στο σχετικό θεσμικό πλαίσιο, προκειμένου να διορθωθούν κάποιες λεπτομέρειες και να γίνει η χώρα ελκυστικότερος προορισμός. Συγκεκριμένα, στην κορυφή της λίστας των αλλαγών θα βρίσκεται η παροχή της δυνατότητας στον αγοραστή να έχει πρόσβαση και στην απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας, στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας περί ιθαγένειας. Πρόκειται για μια δυνατότητα π.χ. που προσφέρει η Πορτογαλία στο δικό της πρόγραμμα, το οποίο κρίνεται πολύ επιτυχημένο, έχοντας συγκεντρώσει κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ, μέσω 1.441 αδειών και ελάχιστο όριο επένδυσης τις 500.000 ευρώ. Επιπλέον, θα παρέχεται η δυνατότητα άδειας διαμονής στους ανιόντες των ιδιοκτητών, π.χ. στους γονείς του αγοραστή και -στην περίπτωση που παντρευτεί- και στους γονείς της συζύγου του. Σημειωτέον ότι το πρόγραμμα δεν θα παρουσιάζεται ως πενταετής άδεια παραμονής, αλλά ως μόνιμη άδεια διαμονής αφού στην ουσία οι αγοραστές αποκτούν πενταετή άδεια που ανανεώνεται. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη έχει ψηφιστεί ρύθμιση με την οποία επιτρέπεται πιο εύκολα η ενοικίαση των ακινήτων από τους ξένους ιδιοκτήτες, ενώ αυξήθηκε από 18 σε 21 χρόνια η ηλικία των παιδιών που μπορούν να αποκτήσουν άδεια.

Ελλειψη προϊόντος

Παρ’ όλα αυτά, όπως τονίζουν φορείς της αγοράς ακινήτων, ένα από τα βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κτηματαγορά, αναφορικά με την προσέλκυση αυτής της ομάδας αγοραστών, είναι η έλλειψη οργανωμένων συγκροτημάτων κατοικιών, τα οποία θα μπορούσαν να προωθηθούν ταυτόχρονα και στο σύνολό τους σε δεκάδες ενδιαφερόμενους αγοραστές. Ως εκ τούτου, οι περισσότερες αιτήσεις για άδεια παραμονής γίνονται από μεμονωμένους αγοραστές οι οποίοι έχουν επισκεφτεί ήδη τη χώρα ως τουρίστες και εκδήλωσαν την επιθυμία να αποκτήσουν ένα ακίνητο, κατά κανόνα σε παραθαλάσσιο τουριστικό προορισμό.

ΠΗΓΗ: www.kathimerini.gr (Του Νίκου Ρουσάνογλου, από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής)