Να ενισχυθούν οικονομικά και να στηριχθούν τα Κέντρα Πρόληψης

Την κατανομή όλων των μη αποδοθέντων οικονομικών πόρων στα Κέντρα Πρόληψης, για την περίοδο 2009-2014, ζητεί – μεταξύ άλλων – σε ψήφισμά του το περιφερειακό συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, το οποίο συνεδρίασε χθες.

Η παρέμβαση για το μείζον ζήτημα της ουσιαστικής ενίσχυσης των Κέντρων Πρόληψης στα νησιά έγινε από την παράταξη Βόρειο Αιγαίο – Γόνιμη Γραμμή, που κατέθεσε το σχετικό ψήφισμα το οποίο και έγινε ομόφωνα δεκτό.

Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος έχει ως ακολούθως:

Τα Κέντρα Πρόληψης της Περιφέρειας Β. Αιγαίου και όλης της επικράτειας λειτουργούν υπό το καθεστώς αστικής εταιρείας εντός ενός ευρύτερου πλαισίου ασαφειών και ρευστότητας, δημιουργώντας διαχρονικά προβλήματα.

Στο ίδιο πλαίσιο, εξάλλου, η διοίκηση του -συνεργαζόμενου διμερώς με έκαστο Κέντρο Πρόληψης- ΟΚΑΝΑ ζητά την αναδρομική αλλαγή των διμερών συμβάσεων, ώστε επί της ουσίας να δεσμεύει τις διοικήσεις των Κέντρων Πρόληψης σε συμφωνία πως δεν τους οφείλονται τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ, που σύμφωνα με την δικαιοσύνη δεν έχουν αποδοθεί από τον ΟΚΑΝΑ στα Κέντρα Πρόληψης.

Ως Περιφερειακό Συμβούλιο Β. Αιγαίου, δηλώνουμε την αντίθεσή μας στις πρακτικές που ακολουθούνται σε ένα ζήτημα τόσο ουσιώδες και σοβαρό, όπως είναι η πρόληψη της εξάρτησης από ουσίες, και ζητούμε από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας:

  • Κατανομή όλων των μη αποδοθέντων στα Κέντρα Πρόληψης, για την περίοδο 2009-2014.
  • Τήρηση της δέσμευσης για νομοθετική ρύθμιση, που ρητά θα προβλέπει τη μη αναζήτηση αναδρομικών παρακρατήσεων μισθών από τους εργαζομένους των Κέντρων Πρόληψης, άρα και τη μη αναδρομική τροποποίηση συμβάσεων.
  • Παύση όλων των διαδικασιών ανανέωσης διμερών συμβάσεων, με επίσημο έγγραφο του υπουργείου Υγείας, έως ότου η νομοθετική ρύθμιση ψηφιστεί και τεθεί σε πλήρη εφαρμογή.
  • Σύγκληση της Επιτροπής Παρακολούθησης της Λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης.

Η παρέμβαση της παράταξης Βόρειο Αιγαίο – Γόνιμη Γραμμή

Η παράταξη Βόρειο Αιγαίο – Γόνιμη Γραμμή αναφέρει στην ανακοίνωσή της τα εξής: Κατά τη συζήτηση του θέματος ορισμού εκπροσώπων της Περιφέρειας στα τέσσερα Κέντρα Πρόληψης του Βορείου Αιγαίου, ο περιφερειακός σύμβουλος Αλέξανδρος Σταθακιός, μεταξύ άλλων επισήμανε τα εξής: «Θα ορίσετε μέλη διοικήσεων στα Κέντρα Πρόληψης, αλλά πρέπει να διασφαλίσετε ένα πλαίσιο σωστής λειτουργίας, ώστε να κάνουν καλά τη δουλειά τους και όχι να τους κυνηγούν (ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο) τα χρέη στην εφορία και το ΙΚΑ, όπως συμβαίνει τώρα στο Κέντρο Πρόληψης Χίου, κάτι που ενδεχομένως θα συμβεί τον επόμενο μήνα και στα υπόλοιπα. Για να γίνει αυτό πρέπει να γίνουν άμεσα κάποιες θεσμικές αλλαγές και καταθέτουμε προς έγκριση ένα ψήφισμα, ζητώντας να καταβληθεί άμεσα κάθε προσπάθεια με στόχο να βρεθούν τα αναγκαία ποσά και να ξεμπλοκάρει το Κέντρο Πρόληψης Χίου.

Γίνονται αναμορφώσεις του προϋπολογισμού για πολλούς άλλους τομείς και ζητάμε στον προϋπολογισμό του 2015 να προβλεφθούν, επιτέλους, τα ποσά που απαιτούνται από την Περιφέρεια ώστε να λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα επιβίωσης τα Κέντρα Πρόληψης. Ζητάμε να μας πληροφορήσετε αναλυτικά για το ποιες είναι οι συμβατικές υποχρεώσεις της Περιφέρειας, βάσει των καταστατικών και των προγραμματικών συμβάσεων, και τι ποσά δίνονται μέχρι τώρα. Θα δείτε ότι υπάρχει μεγάλη απόκλιση. Βεβαίως, υπάρχει και το ουσιαστικό ζήτημα: Με δεδομένο ότι και η εισήγηση σημειώνει τη σημαντική δουλειά που κάνουν τα Κέντρα Πρόληψης, είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούμε να τα αφήσουμε στην μοίρα τους, όταν μπλοκάρεται εξαιτίας του σαθρού θεσμικού πλαισίου η κεντρική χρηματοδότηση από τα υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών.

Θα ακούσατε και στις ειδήσεις ότι η Δικαιοσύνη ερευνά κάποια εκατομμύρια ευρώ, τα οποία με ευθύνη της προηγούμενης διοίκησης του ΟΚΑΝΑ δεν έφτασαν ποτέ στα Κέντρα Πρόληψης. Από κάτι τέτοιες ενέργειες έφτασε το ΙΚΑ να απειλεί τη διοίκηση του Κέντρου Πρόληψης της Χίου. Εμείς πρέπει να προβλέψουμε αυτές τις καταστάσεις και να προϋπολογίσουμε το ανώτερο ποσό με το οποίο μπορούμε να τα στηρίξουμε. Με βάση μια πρόχειρη έρευνα, σας λέμε ότι το ποσό αυτό είναι περίπου 200.000 ευρώ και για τα τέσσερα Κέντρα Πρόληψης», κατέληξε ο Αλέξανδρος Σταθακιός.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και η αρμόδια θεματική αντιπεριφερειάρχης δεσμεύτηκαν ότι θα γίνουν οι ενέργειες και για την αύξηση του προϋπολογισμού για τα Κέντρα Πρόληψης τον επόμενο χρόνο και ότι θα γίνει προσπάθεια να βρεθούν άμεσα κάποια ποσά για το Κέντρο Πρόληψης Χίου, το δε ψήφισμα εγκρίθηκε ομόφωνα από το Περιφερειακό Συμβούλιο.