Μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες στη Λαγκάδα

Περισσότερο καταστροφικές από τις αρχικές εκτιμήσεις αποδείχτηκαν οι συνέπειες της νεροποντής, που έπληξε την Βοειοανατολική Χίο από τα ξημερώματα της Παρασκευής μέχρι και τις πρωινές ώρες της ίδιας ημέρας.

Στο επίκεντρο της καταιγίδας βρέθηκε η Λαγκάδα, όπου σπίτια πλημμύρισαν, βάρκες βούλιαξαν, ενώ σημειώθηκαν και αρκετές κατολισθήσεις, με αποτέλεσμα να διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία σε τμήματα της περιφερειακής οδού του οικισμού.

Από τις έξι το πρωί οι κάτοικοι υποχρεώθηκαν να δώσουν μάχη με τα νερά που ξεχείλισαν από το χείμαρρο, πλημυρίζοντας 27 σπίτια και υπόγεια της παραλιακής ζώνης του οικισμού, ενώ από την μανία της φύσης δεν γλύτωσαν ούτε οι βάρκε,ς αφού τέσσερις από αυτές παρασύρθηκαν από τα νερά του χειμάρρου και ανατράπηκαν.

Την ίδια ώρα η Πυροσβεστική δέχθηκε κλήση για απεγκλωβισμό δύο κτηνοτρόφων από χείμαρρο στην περιοχή Πάρπαντα Καρδαμύλων ,όπου επενέβη με 2 οχήματα και 4 άντρες . Eπίσης, η Πυροσβεστική επενέβη για άντληση υδάτων σε Καρυές , Παντουκιός και Συκιάδα.

Οι πληγέντες κάτοικοι τώρα καλούνται να απευθυνθούν στα κοινοτικά γραφεία, ώστε να καταγραφούν οι ζημιές, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων, η οποία – όπως έχει αποδειχτεί και κατά το παρελθόν – είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και με αμφίβολο αποτέλεσμα.

Οι κάτοικοι από την πλευρά τους έκαναν λόγο για πλημμελή καθαρισμό του χειμάρρου από τις δημοτικές υπηρεσίες, ενώ από την πλευρά του Δήμου ήδη από την προηγούμενη έχει ανακοινωθεί ότι από εδώ και στο εξής την συγκεκριμένη ευθύνη αναλαμβάνει η περιφέρεια.

Το πρωινό ρεπορτάζ του Αστραπάρη

Ζημιές σε περισσότερα από δεκαπέντε σπίτια, καθώς και σε ένα αυτοκίνητο, είναι ο πρώτος απολογισμός από την κακοκαιρία που έπληξε τη Λαγκάδα νωρίς σήμερα το πρωί.

Στη Λαγκάδα βρίσκονται ήδη 20 άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 10 οχήματα, για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προκάλεσε η ισχυρή νεροποντή.

Ο διοικητής της Πυροσβεστικής κ. Ιάκωβος Αρχοντάκης εκτιμά ότι οι ζημιές που τελικά θα αποκαλυφθούν θα είναι μεγαλύτερες, αφού αυτή την περίοδο πολλά σπίτια παραμένουν κλειστά και οι ιδιοκτήτες τους απουσιάζουν.

Προβλήματα έχουν σημειωθεί και στο αποχετευτικό δίκτυο του οικισμού, ενώ οι ζημιές στο αυτοκίνητο προκλήθηκαν όταν ένα μεγάλο δέντρο ξεριζώθηκε και έπεσε πάνω του.

Τα προβλήματα από την νεροποντή ξεκίνησαν νωρίς το πρωί όταν ο χείμαρρος που κατεβαίνει από το Αγρελωπό ξεχείλισε, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει την παραλιακή ζώνη του οικισμού και να παρασύρει τα πάντα στο διάβα του.

 Συνεργεία αποκαθιστούν τις ζημιές

Κλιμάκια του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές, όπως ανακοίνωσε πριν λίγο η Περιφερειακή Ενότητα Χίου. Συγκεκριμένα:

  •  Συνεργείο εργάζεται στην περιοχή της Λαγκάδας – Αγρελωπού με στόχο κυρίως την αποκατάσταση της βατότητας του περιφερειακού δρόμου.
  • Συνεργείο πραγματοποιεί άρση κατολισθήσεων στην περιοχή των Καρυών και στο δρόμο προς Νέα Μονή-Άγιους Πατέρες.
  • Συνεργεία εργάζονται επί της εθνικής οδού Χίου – Βολισσού, για άρση κατολισθήσεων και καθαρισμό του οδικού δικτύου από τις στροφές του Αίπους έως και την Βολισσό.
Τις φωτογραφίες μας έστειλε η κα Βίκυ Γεωργούλη, την οποία και ευχαριστούμε.