Στροφή στο διαδίκτυο για να σταματήσει ο κατήφορος στον τουρισμό

Στο διαδίκτυο στρέφεται η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, προκειμένου να σταματήσει τον κατήφορο που έχουν πάρει τα νούμερα εκείνα που αποτυπώνουν το τουριστικό ρεύμα προς τα νησιά μας.

Η πλήρης αξιοποίηση των δυνατοτήτων προβολής που παρέχει το συγκεκριμένο μέσο, αλλά και άλλες μέθοδοι δοκιμασμένες εδώ και χρόνια (συμμετοχή σε εκθέσεις , ποσοτικές και ποιοτικές μετρήσεις κ.λπ.) είναι το μοντέλο που θα ακολουθήσει η Περιφέρεια, ελπίζοντας η επόμενη χρονιά να είναι χρονιά ανάκαμψης μετά την συνεχή πτώση των τελευταίων ετών.

Ειδικότερα για τη Χίο, τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην πρόσφατη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε παρουσία του θεματικού αντιπεριφερειάρχη κ. Κώστα Κατρακάζου, ήταν απογοητευτικά.

Η Χίος με τις τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης θεματικού και εναλλακτικού τουρισμού είναι ουραγός ανάμεσα στα άλλα νησιά της Περιφέρειας, ενώ φιγουράρει και σε μια από τις τελευταίες θέσεις στον νησιωτικό χώρο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2014 και ένα μόλις μήνα πριν λήξει το έτος, το νησί μας επισκέφτηκαν μόλις 8.220 Ευρωπαίοι τουρίστες, στην πλειονότητά τους Ολλανδοί, οι οποίοι – ωστόσο – με την σειρά τους αρχίζουν και αυτοί να αραιώνουν τις επισκέψεις εδώ. Χαρακτηριστικός είναι ο πίνακας που ακολουθεί.

tourismos1

Την τουριστική σεζόν έρχονται να σώσουν ακόμη μια χρονιά οι Τούρκοι επισκέπτες, οι οποίοι κατέφθασαν ακόμη μια χρονιά μαζικά στο νησί, φθάνοντας τον εκπληκτικό για τα τοπικά δεδομένα αριθμό των 64.401 επισκεπτών. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί και άλλο, αφού αρκετοί είναι εκείνοι που συνεχίζουν να έρχονται ακόμα και την περίοδο των Χριστουγέννων.

tourismos 2

Σημαντική είναι και η αύξηση των επισκεπτών κρουαζιέρας, αφού παρουσίασαν αύξηση 41,4% σε σχέση με πέρυσι, φθάνοντας τις 16.963, όταν πέρυσι ο αντίστοιχος αριθμός έφθασε μετά βίας τους 9.924 επισκέπτες. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν και τα σκάφη αναψυχής, αφού ο αριθμός τους αυξήθηκε από τα 695 του 2013 στα 804, εφέτος.

tourismos 3

Παρότι, λοιπόν, οι αριθμοί αυτοί θα μπορούσαν να θεωρηθούν ικανοποιητικοί το πρόβλημα για τον ξενοδοχειακό κλάδο παραμένει, αφού οι Τούρκοι επισκέπτες, λόγω και των γνωστών προβλημάτων, δεν διανυκτερεύουν πάνω από δύο ημέρες σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους τουρίστες.

Χαρακτηριστικό είναι, όσον αφορά το συγκεκριμένο μέγεθος,ότι οι ξενοδόχοι σωστά λένε ότι «ένας Ευρωπαίος τουρίστας ισούται με δέκα Τούρκους». Υπολογισμός που δείχνει σωστός, αφού οι Ολλανδοί – που και εδώ κρατούν τα πρωτεία – διανυκτερεύουν κατά μέσο όρο πάνω από δέκα βράδια, όταν ο αντίστοιχος αριθμός για τους Τούρκους επισκέπτες φθάνει μόλις το 1,58 βράδια ανά επισκέπτη.

turismos 4

Από τα στοιχεία, λοιπόν, φαίνεται ότι η Χίος έχει πολύ δρόμο ακόμα να διανύσει μέχρι να πλησιάσει έστω και λίγο τα νούμερα εκείνα που θα επιτρέψουν να μιλάμε για ένα αξιοπρόσεκτο προστιθέμενο μέγεθος στην τοπική οικονομία.

Γεγονός που φαίνεται να έχουν αντιληφθεί οι αρμόδιοι σε δήμο και Περιφέρεια, ωστόσο αυτό που απομένει είναι να ακολουθήσουν και πράξεις σχεδιασμένες από ειδικευμένους επαγγελματίες του χώρου.