1,50 ευρώ πάνω η τιμή της μαστίχας στους παραγωγούς
Αύξηση στην τιμή του κιλού της μαστίχας κατά 1,50 ευρώ περιμένει τους παραγωγούς, ύστερα από απόφαση της Ε.Μ.Χ.. Η αύξηση αυτή ήρθε σε συνάρτηση των καλών αποτελεσμάτων της Ε.Μ.Χ. σε οικονομικό επίπεδο αλλά και της αναγνώρισης των δυσκολιών που αντιμετώπισαν το καλοκαίρι του 2017 οι μαστιχοπαραγωγοί.
Μάλιστα εξαιτίας των βροχοπτώσεων κι επειδή η ποιότητα της μαστίχας αναμένεται να μην είναι το ίδιο καλή με πέρσι, με αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί να σημειώσουν απώλειες εισοδήματος, το Διοικητικό συμβούλιο της Ε.Μ.Χ. στην τελευταία του συνεδρίαση αποφάσισε την αύξηση της κλίμακας των μονάδων αυξάνοντας παράλληλα και τις πιθανότητες του παραγωγού να επιτύχει κατάταξη της μαστίχας του σε ανώτερη κατηγορία.
“Η αύξηση των τιμών αναπαριστά την καλή πορεία της ΕΜΧ, καρπούς της οποίας απολαμβάνει και ο παραγωγός, ενώ η αύξηση της κλίμακας σε ορισμένες κατηγορίες αντικατοπτρίζει την ευαισθησία της ΕΜΧ στις καλοκαιρινές ζημιές του καλοκαιριού. Το κόστος επιπλέον καθαρισμού θα το αναλάβει η ΕΜΧ. Εν κατακλείδι η οικονομική και οργανωτική επιτυχία της Ένωσης έχει ως αποτέλεσμα οι παραγωγοί αλλά και οι εργαζόμενοι σ αυτήν να απολαμβάνουν τους καρπούς αυτής της επιτυχίας.Μην ξεχνάμε ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια διανείμαμε μέρισμα 1,6€ για την χρήση 2016, κι αν όλα πάνε καλά όπως τώρα αυτό θα επαναληφθεί και για το 2017” δήλωσε ο πρόεδρος τςη ΕΜΧ κ. Γιώργος Τούμπος.
Η νέα κλίμακα
Σύμφωνα με την κλίμακα που θα ισχύσει από την έναρξη των παραλαβών, τα όρια των τριών πρώτων κατηγοριών, δεν αλλάζουν. Αυξάνεται όμως το όριο στην κατηγορία Β1 όπου εντάσσεται η πλειοψηφία των παραγωγών. Έτσι, αντί για ένδειξη οπτικού ελέγχου 501-1000 που ίσχυε ως πέρσι, το όριο διαμορφώνεται στα 1300 δίνοντας τη δυνατότητα σε περισσότερους παραγωγούς να πληρωθούν καλύτερα το μαστίχι τους, παίρνοντας δηλαδή 74,5 το κιλό.
Αντίστοιχα αυξάνονται τα όρια και στις υπόλοιπες κατηγορίες πίνακας)
Ο νέος κανονισμός
Από το Δ.Σ της Έ.Μ.Χ. εγκρίθηκε ο κανονισμός παραλαβών Μαστίχας εσοδείας 2017.
Οι μαστιχοπαραγωγοί μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο: 22710 21001 εσωτ. 209 ή 225 ή 291 για να προγραμματίσουν το ραντεβού τους.
Η παράδοση της μαστίχας από τους παραγωγούς θα ξεκινήσει στις 30/10/2017, στις εγκαταστάσεις του Εργοστασίου Μαστίχας της Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου στην Καρδαμάδα.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στους κατά τόπους Συνεταιρισμούς.