Έλεγχοι στις εξαγωγές εσπεριδοειδών προς Βουλγαρία και Ρουμανία

Εντολές προς στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου για εντατικοποίηση των ελέγχων στα φορτία νωπών οπωροκηπευτικών και κυρίως εσπεριδοειδών με προορισμό τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Καρασμάνης.

Οι έλεγχοι, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου, πραγματοποιούνται στην έναρξη της εξαγωγικής περιόδου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν έγκαιρα και αποτελεσματικά οι παρατυπίες κατά την διακίνηση των νωπών οπωροκηπευτικών.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με υπαλλήλους του ΣΔΟΕ θα ελέγχουν στις ποσότητες που εξάγονται:

  • Αν διαθέτουν ακατάλληλα μέσα συσκευασίας, και τυποποίησης.
  • Αν διαθέτουν τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα.
  • Αν έχει γίνει αναγγελία για την αποστολή των φορτίων από τους υπευθύνους των επιχειρήσεων στις αρμόδιες αρχές ελέγχου, κ.α.

Στις περιπτώσεις που διαπιστωθούν παρατυπίες επιβάλλονται άμεσα οι προβλεπόμενες κυρώσεις και οι εξαγωγικές επιχειρήσεις που δε τηρούν τις ισχύουσες διατάξεις παραπέμπονται στις αρμόδιες επιτροπές επιβολής κυρώσεων.