«Ίσιωμα» έγινε το αυθαίρετο της ΔΕΥΑΧ

Μια τσιμεντένια πλατφόρμα και σωροί από χώματα και μπάζα έχουν απομείνει για να θυμίζουν το αυθαίρετο κτίριο της ΔΕΥΑΧ, απέναντι από το αεροδρόμιο Χίου, καθώς και την απρονοησία και την παρανομία της προηγούμενης διοίκησης της δημοτικής επιχείρησης.

Πέντε, μόλις, ημέρες μετά την αποκάλυψη από τον Αστραπάρη της καραμπινάτης παρανομίας, στην οποία είχε προβεί η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Χίου, φαίνεται ότι επικράτησαν πιο ψύχραιμες και λογικές σκέψεις. Το αυθαίρετο κτίριο στον χώρο των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων (ΕΕΛ), που κυριολεκτικά «τύφλωνε» το αεροδρόμιο Χίου και έθετε σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία του και την ασφάλεια των πτήσεων, έχει εξαφανισθεί.

Τις δύο τελευταίες ημέρες τα συνεργεία έπιασαν ξανά δουλειά και απομάκρυναν τόσο την μεταλλική στέγη, όσο και τον σκελετό του κτιρίου, που κάποιοι άφηναν εκεί μήπως και εξασφαλίσουν άδεια και τον χρησιμοποιήσουν στο μέλλον.

Ωστόσο, τόσο η αποκάλυψη της παρανομίας, όσο και η εκκίνηση των δικαστικών διαδικασιών, αφού οι εμπλεκόμενοι έχουν κληθεί από τον πταισματοδίκη Χίου, στο πλαίσιο σχετικής έρευνας που παρήγγειλε η Εισαγγελία, δεν άφηνε στους υπεύθυνους της επιχείρησης πολλά περιθώρια. Τα μάζεψαν όλα, προσδοκώντας αφενός ότι μπορούν να επανέλθουν στο σχέδιό τους, αλλά με τήρηση της νομιμότητας και αφετέρου ότι θα αποφύγουν περαιτέρω δικαστικές εμπλοκές και θα μπει ο φάκελος στο αρχείο.

Ποιος θα πληρώσει το «μάρμαρο»;

Παραμένει, όμως, το μείζον ζήτημα της κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος. Τα χρήματα που δαπανήθηκαν για το αυθαίρετο κτίριο και κατά πάσα πιθανότητα ουδέποτε πρόκειται να ανακτηθούν. Είναι δε αμφίβολο αν κληθεί κάποιος να λογοδοτήσει γι’ αυτήν την σπατάλη.

tziotis 1

Πάντως, στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΧ, που έχει προγραμματισθεί για την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014, υπάρχει στην ημερήσια διάταξη θέμα για την παράταση εργασιών του έργου «Νέο κτίριο στην ΕΕΛ Χίου /Φ.528. Όπως δε αναφέρεται στην εισήγηση «ο ανάδοχος αιτείται παράταση λόγω των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Η συμβατική προθεσμία ολοκλήρωσης των εργασιών είναι η 3-11-2014».

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΧ κ. Απόστολος Τζιώτης, ερωτηθείς επί του θέματος, διευκρίνισε ότι πρόκειται για τυπική διαδικασία, προκειμένου να κλείσει ο φάκελος του έργου. Ο ανάδοχος από το υπόλοιπο του συμβατικού αντικειμένου του έργου, το οποίο και δεν ολοκληρώθηκε, χρησιμοποιεί ένα μέρος των χρημάτων για την αποξήλωση της κατασκευής. Προσδιόρισε δε το τελικό κόστος της επιχείρησης αυθαίρετο κτίριο και αποξήλωσή του στο ποσό των 50.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ. Αδιευκρίνιστο, ωστόσο, παραμένει αν ο ανάδοχος εγείρει αξιώσεις για το υπόλοιπο του συμβατικού αντικειμένου του έργου.

Ο κ. Τζιώτης ήταν, τέλος, κατηγορηματικός για το ενδεχόμενο εκ νέου ανέγερσής του. «Δεν πρόκειται να γίνει πουθενά αυτό το κτίριο. Η υπόθεση έκλεισε».