Αθωώθηκαν για τα βασανιστήρια πρόσφυγα οι δύο λιμενικοί λόγω παραγραφής

Αθώοι κρίθηκαν σε δεύτερο βαθμό από το Πενταμελές Αναθεωρητικό Δικαστήριο οι δύο λιμενικοί που είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα, για βασανιστήρια – μέσω των μεθόδων του αποκλεισμού της αναπνοής ως τα όρια του πνιγμού και της ασφυξίας και της εικονικής εκτέλεσης – σε βάρος ενός μετανάστη, το 2007, αμέσως μετά την είσοδό του στην Ελλάδα, κατά τη μεταφορά ομάδας μεταναστών στο λιμάνι της Χίου.
Tον Νοέμβριο του 2013, το Πενταμελές Ναυτοδικείο Πειραιά κήρυξε έναν από τους κατηγορούμενους λιμενικούς ένοχο για διακεκριμένη μορφή βασανιστηρίων και του επέβαλε ποινή κάθειρξης έξι ετών με ανασταλτικό αποτέλεσμα και πρόσκαιρη αποστέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για χρονικό διάστημα 10 ετών. Το Δικαστήριο είχε, επίσης, κηρύξει ένοχο και τον δεύτερο λιμενικό για συνέργεια σε βασανιστήρια και του επέβαλε τρία χρόνια φυλάκιση με ανασταλτικό αποτέλεσμα και πρόσκαιρη αποστέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για 5 έτη.
Παρόλα αυτά, ως αποτέλεσμα της μεγάλης καθυστέρησης των ποινικών διαδικασιών, το Ναυτοδικείο έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη των δύο λιμενικών για «άλλες προσβολές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», λόγω παραγραφής. Μετά την αθωωτική απόφαση οι δύο λιμενικοί αναμένεται να επιστρέψουν στα καθήκοντα τους.