Αιτία πολέμου η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ

Casus belli αποτελεί για το Επιμελητήριο της Χίου οποιαδήποτε σκέψη για κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις ακριτικές περιοχές, πράξη που θα αποτελούσε την χαριστική βολή στους ήδη σκληρά δοκιμαζόμενους νησιώτες.

Οποιαδήποτε προσπάθεια προς την κατεύθυνση της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, τονίζει το Επιμελητήριο σε ανακοίνωσή του, «είναι πρόδηλο θα βρει το σύνολο των μαζικών φορέων αλλά και τον κοινωνικό ιστό του Αρχιπελάγους ενωμένο και έτοιμο να αποτρέψει μία ακόμη προσπάθεια υποβάθμισης του βιοτικού επιπέδου του νησιώτη».

Αναφέρει, επίσης, ότι σε πρόσφατη μάλιστα συνάντηση της διοικητικής επιτροπής του Επιμελητηρίου Χίου με τον υφυπουργό Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας κ. Νότη Μηταράκη δόθηκε η σαφής διαβεβαίωση ότι σε καμία περίπτωση δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα. Ωστόσο, προσθέτει, δεδομένου του γεγονότος ότι πολλά από τα επαχθή μέτρα τα οποία όλοι υφιστάμεθα ξεκίνησαν ως δημοσιεύματα τα οποία δυστυχώς επαληθεύθηκαν σύντομα αισθανόμαστε την ανάγκη να επισημάνουμε τα εξής:

  • Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ είναι ένα μέτρο που ελήφθη σε αντιστάθμισμα των σοβαρών μειονεκτημάτων που δημιουργεί η νησιωτικότητα στους ακρίτες και δεν αποτελούν κάποιας μορφής προνόμιο. Ως τέτοιο λοιπόν – και δεδομένου του γεγονότος ότι τα προβλήματα που προκύπτουν λόγω της νησιωτικότητας έχουν σε σημαντικό βαθμό διογκωθεί λόγω της παρούσης οικονομικής συγκυρίας – πρέπει να αξιολογηθεί από την ελληνική πολιτεία.
  • Το Επιμελητήριο Χίου καλεί την κυβέρνηση αφενός να ικανοποιήσει πλήρως την απαίτηση του Συντάγματος (άρθρο 101 περί νησιωτικότητας) και να υιοθετήσει μέτρα που θα επιτύχουν τη γεωγραφική, κοινωνική και οικονομική συνοχή των νησιών του Αιγαίου στοχεύοντας στην άρση των προβλημάτων και την αειφόρο ανάπτυξη τους

Καλεί, τέλος, «τους αιρετούς του νησιού μας να τιμήσουν τη λαϊκή εντολή και να αγωνιστούν με κάθε μέσο – ακόμη και με μαζική παραίτηση από τα αξιώματά τους – ενάντια σε αυτή την ισοπεδωτική πολιτική. Σε αντίθετη περίπτωση θα μας βρουν απέναντί τους».