Ακανθώδες πρόβλημα η αδειοδότηση των ελαιοτριβείων

Ακανθώδες φαίνεται να παραμένει, σύμφωνα με τον βουλευτή Χίου κ. Κώστα Τριαντάφυλλο, το κρίσιμο ζήτημα της αδειοδότησης των ελαιοτριβείων, καθώς η νέα ελαιοκομική περίοδος είναι «προ των πυλών». Η υφιστάμενη νομοθεσία, προσθέτει, έχει δημιουργήσει πλήθος αντικειμενικών προβλημάτων, με την οικονομική κρίση να καθιστά την επίλυσή τους σχεδόν αδύνατη.

Σε ερώτησή του προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ο κ. Τριαντάφυλλος τονίζει ότι “η Περιφέρεια Αιγαίου είχε επανειλημμένως επισημάνει τη σπουδαιότητα της νομοθετικής αντιμετωπίσεως του θέματος, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία της για τη σύννομη συνέχιση της λειτουργίας των 65 περίπου ελαιοτριβείων της Λέσβου, αλλά και όλης της περιοχής του Βορείου Αιγαίου, με το συνταγματικό χαρακτηριστικό της νησιωτικότητας –που καθιστά πρακτικά ανεφάρμοστη τη σχετική νομοθεσία – να έχει αγνοηθεί παντελώς.

Όπως, επίσης, έχει επισημανθεί δεν έχει προβλεφθεί ένα ικανό διάστημα προσαρμογής των επιχειρήσεων στις νέες συνθήκες. Η ελαιοπαραγωγική ικανότητα της χώρας μας σε συνδυασμό με τον σεβασμό στο περιβάλλον και την διαρκή επιδίωξη της προστασίας του, προσθέτει ο ερωτών βουλευτής, καθιστούν το θέμα δυσχερές και για αυτόν, προφανώς, τον λόγο, υπάρχει πρόθεση συγκλήσεως διυπουργικής ομάδας εργασίας, όπως αναφέρεται στην υπ’ αριθμ. πρωτ. 237/31.07.2014 επιστολή του ειδικού γραμματέα Υδάτων.

Με βάση τα ανωτέρω και την υφιστάμενη πίεση χρόνου, συνεχίζει ο κ. Τριαντάφυλλος, η ελαιοκομική περίοδος ξεκινάει. Ερωτά δε τους αρμόδιους υπουργούς:

  1. Υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός για την αντιμετώπιση, άμεση και μακροπρόθεσμη, του συγκεκριμένου ζητήματος της αδειοδότησης των ελαιοτριβείων;
  1. Έχει συγκληθεί διυπουργική ομάδα εργασίας με αντικείμενο το συγκεκριμένο θέμα και αν ναι, τι πρόοδο έχουν σημειώσει οι εργασίες της;