Βολές από τη Μ. Σταυρινούδη, αλλά… κατόπιν εορτής

«Προειλημμένη και καθοδηγούμενη» χαρακτηρίζει την απόφαση για την ίδρυση στη Ρόδο του Τμήματος Τουρισμού η βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας κα Μαρία Σταυρινούδη και καλεί σε κατεπείγουσα συζήτηση επί του θέματος, αύριο Παρασκευή, στη Χίο, παρουσία και του πρύτανη κ. Στέφανου Γκρίτζαλη.

Σε χθεσινή ανακοίνωσή της η κα Σταυρινούδη κάνει γνωστό ότι την Τετάρτη συναντήθηκε με τον υπουργό Παιδείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο, στον οποίο τόνισε ότι «η αιφνίδια απόφαση της αφαίρεσης του Τμήματος από το Πανεπιστήμιο της Χίου επιεικώς χαρακτηρίζεται αδικία προς το λαό της Χίου».

Απαντώντας δε στα επιχειρήματα του υπουργού Παιδείας ότι στη Χίο δεν υπάρχει ούτε ένα πεντάστερο ξενοδοχείο, η κα Σταυρινούδη αντιτείνει ότι «θα μπορούσε να υπάρξει μία σύμπραξη του Τμήματος Τουρισμού με ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στη Χίο, τη Λέσβο, τη Ρόδο κ.λπ., για την πρακτική εξάσκηση και τη μετέπειτα επαγγελματική εξασφάλιση των αποφοίτων, χωρίς αυτό να εμποδίζεται από τη γεωγραφική εγκατάσταση του Τμήματος, πρόταση που ουδόλως εξετάστηκε».

Καθυστερημένη αντίδραση

Πάντως, πρέπει να επισημανθεί ότι την ημέρα που η κα Σταυρινούδη (προχθές) είχε τη συνάντηση με τον κ. Λοβέρδο, ακριβώς την ίδια μέρα συνεδρίαζε στην Αθήνα το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αιγαίου κι έκλεινε με ταχύτατες διαδικασίες όλη την υπόθεση. Η απόφασή του ήταν η αναμενόμενη, ακολουθώντας κατά γράμμα τις αποφάσεις της συγκλήτου και του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όπως αυτές είχαν υπαγορευθεί από τον υπουργό Παιδείας.

Υπό την έννοια αυτή και χωρίς να χάνει, βεβαίως, την αξία της – έστω και ως έκφραση διαμαρτυρίας – η αντίδραση της κας Σταυρινούδη φαντάζει καθυστερημένη, τουλάχιστον ως προς τη δημοσιοποίησή της. Καθότι αν κάτι έκανε στο παρασκήνιο, αυτό δεν έχει γίνει δημοσίως γνωστό. Πρέπει δε να προσθέσουμε και το γεγονός ότι η πρώτη – και από τις ελάχιστες – δημόσια αντίδραση επί του θέματος εκφράσθηκε από την φοιτητική παράταξη ΔΑΠ – ΝΔΦΚ που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία.

Μακριά από στείρο τοπικισμό

Παρά ταύτα, δηλαδή τις συντελεσθείσες σε επίπεδο αποφάσεων εξελίξεις, η κα Σταυρινούδη, όπως τονίζεται στο σχετικό δελτίο Τύπου, «συνεχίζει να διαμαρτύρεται για τη συγκεκριμένη απόφαση, δε συμφωνεί με τέτοιου είδους πρακτικές, οι θέσεις της διαπνέονται από προοδευτισμό για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και δεν χαρακτηρίζονται από στείρο τοπικισμό, για όσους σπεύσουν να την χαρακτηρίσουν έτσι».

Κάνει, τέλος, γνωστό ότι «πρόκειται να συγκαλέσει άμεσα όλες τις τοπικές αρχές και θεσμικούς φορείς για να ακούσει τις απόψεις τους για τυχόν περαιτέρω ενέργειες». Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται προφανώς και η αυριανή κατεπείγουσα, όπως η ίδια την χαρακτηρίζει, πρόσκληση των μέσων ενημέρωσης της Χίου, χωρίς – ωστόσο – να διευκρινίζει αν πρόκειται για συνέντευξη Τύπου ή για σύσκεψη των τοπικών φορέων.