Καθολική αντίδραση για τον ΦΠΑ

Να συζητηθεί άμεσα το θέμα του μειωμένου ΦΠΑ στις επόμενες συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου Βορείου Αιγαίου και του δημοτικού συμβουλίου Χίου, ζητούν με ανακοίνωσή του οι επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ.κ. Στρατής Κόρακας και Μάρκος Σκούφαλος.

Με αφορμή τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση συζητά με την τρόικα την κατάργηση του καθεστώτος του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, η Λαϊκή Συσπείρωση επισημαίνει ότι τα παραπάνω όργανα «πρέπει να επαναλάβουν την αντίθεσή τους στην κατάργηση της μείωσης του ΦΠΑ, παίρνοντας και πρωτοβουλίες μαζικοποίησης της αντίθεσης αυτής και γενικεύοντας την διεκδίκηση για άμεση λήψη μέτρων για να αντιμετωπιστεί ο οικονομικός και δημογραφικός μαρασμός των νησιών μας».

Υπενθυμίζουμε ότι ανάλογες κινήσεις έχουν γίνει από την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και συνολικά 29 εκπροσώπους φορέων της περιοχής, που έστειλαν σχετική επιστολή προς τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, με αντίστοιχη επιστολή της και τον ΣΥΡΙΖΑ Χίου.

Η Λαϊκή Συσπείρωση, αναφερόμενη στο θέμα υπενθυμίζει ότι ο μειωμένος ΦΠΑ έχει καθιερωθεί λόγω των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα νησιά, όπως:

  • – Κόστος αεροπορικής και θαλάσσιας μεταφοράς προσώπων και εμπορευμάτων.
  • – Υποβαθμισμένα, συχνά, ιδιαίτερα θαλάσσια, μεταφορικά μέσα.
  • – Υποβαθμισμένη παροχή υγειονομικής φροντίδας, λόγω συνεχών περικοπών στη χρηματοδότηση του δημόσιου τομέα υγείας, σε προσωπικό, εξοπλισμό και υλικά και τούτο, παρά την αυταπάρνηση των εργαζομένων στον τομέα αυτό.
  • – Τα νησιά μπορεί να βρεθούν σε απομόνωση λόγω καιρικών συνθηκών ή άλλων παραγόντων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ακόμα και για την ίδια τους τη ζωή.

«Αυτά και άλλα προβλήματα, που είναι ως γνωστό αποτέλεσμα κυρίως των αντιλαϊκών πολιτικών της Ε.Ε., που εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται, από τις κυβερνήσεις, μέχρι σήμερα, οδήγησαν τα νησιά μας σε δημογραφικό και οικονομικό μαρασμό», τονίζει η Λαϊκή Συσπείρωση.

Σήμερα, όμως, καταλήγει η ανακοίνωση, «αντί να προχωρήσει η κυβέρνηση σε μείωση του ΦΠΑ τουλάχιστον στο 50%, έρχεται να προωθήσει την κατάργηση και αυτής που ισχύει, αδιαφορώντας για την παραπέρα επιδείνωση της ζωής μας. Και σα να μην έφτανε αυτό έρχεται, επιπλέον, να διπλασιάσει τον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, πλήττοντας μια από τις σημαντικότερες πηγές εισοδήματος στα νησιά».