Για φορτηγά αυτοκίνητα και τουριστικά σκάφη έρχεται ο Εκρέμ Ντεμιρτάς

Εθιμοτυπική επίσκεψη πραγματοποιεί την Τετάρτη στη Χίο αντιπροσωπεία του Επιμελητηρίου Σμύρνης υπό τον πρόεδρό του κ. Εκρέμ Ντεμιρτάς και θα έχει συναντήσεις με τον δήμαρχο Χίου κ. Μανώλη Βουρνού και τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Χίου.

Κατά την επίσκεψη της τουρκικής αντιπροσωπείας θα συζητηθούν δύο ζητήματα, που και στο παρελθόν έχουν τεθεί, πλην – όμως – δεν έχουν βρει ακόμα τη λύση τους. Συγκεκριμένα:

Η χρήση του λιμένα της Χίου για την μετεπιβίβαση στα πλοία της γραμμής Χίος – Πειραιάς, τουρκικών φορτηγών αυτοκινήτων, που κατευθύνονται προς τις αγορές της Ευρώπης. Πρόκειται για θέμα που έρχεται από παλιά και εν μέρει έχει βρει τη λύση του με την χρήση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, επανέρχεται με στόχο να χρησιμοποιηθεί και το λιμάνι της Χίου, προκειμένου να έχουν και δεύτερη εναλλακτική οδό. Αν οι σχετικές συζητήσεις τελεσφορήσουν εκτιμάται ότι θα βελτιωθεί η πληρότητα των δρομολογίων των επιβατηγών πλοίων προς Πειραιά.

Το δεύτερο θέμα αφορά τις προσεγγίσεις τουριστικών σκαφών στη Χίο, προερχομένων από την Σμύρνη και άλλες περιοχές της γείτονος. Εκ μέρους της τουρκικής πλευράς τίθεται ζήτημα διευκόλυνσης και ειδικότερα απλοποίησης των γραφειοκρατικών διαδικασιών ελέγχου. Προτείνεται, συγκεκριμένα, να αποστέλλονται τα αναγκαία ταξιδιωτικά έγγραφα από την Τουρκία, για τον απαιτούμενο έλεγχο και εν συνεχεία, όταν θα προσεγγίζουν τα σκάφη, να είναι ευχερέστερος και λιγότερο χρονοβόρος ο τελωνειακός έλεγχος.