Πρόσκληση για το διατηρητέο

Πρόσκληση σε όποιον έχει διατηρητέο κτίριο προς πώληση, να προσέλθει και να καταθέσει την σχετική πρότασή του έως τις 19 Δεκεμβρίου 2014, απευθύνει ο δήμος Χίου, με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν λίγη ώρα.

Πρόκειται για τη διαδικασία που ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες από τον δήμο Χίου και η οποία αφορά την απόκτηση διατηρητέου κτιρίου μέσω του «Πράσινου Ταμείου», το οποίο και θα χρηματοδοτήσει το κόστος της αγοράς.

Το θέμα είχε αναδείξει ο Αστραπάρης, μετά την σχετική συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του δήμου Χίου, τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014,, οπότε και ετέθη το ζήτημα της έγκρισης κάποιου μικρού κονδυλίου για τις τεχνικές ανάγκες αναζήτησης και ελέγχου τέτοιου πιθανού προς αγορά κτιρίου.

Μετά από την παρέλευση ορισμένων ημερών αναζήτησης, ο δήμος Χίου έκρινε ότι θα ήταν καλύτερη ενδεχομένως η δημόσια πρόσκληση, προκειμένου να μην θεωρηθεί ότι υπάρχει σκοπιμότητα αποκλεισμού κάποιων ενδιαφερόμενων.

Η ανακοίνωση του δήμου Χίου

Στην ανακοίνωσή του ο δήμος Χίου επαναλαμβάνει τον φορέα χρηματοδότησης και τους σχετικούς όρους, την επιθυμητή θέση του ακινήτου στην περιοχή του κέντρου της πόλης, τα χαρακτηριστικά των υποψήφιων κτιρίων, τους όρους και τις διαδικασίες εκτίμησης της αξίας τους και της τελικής συμφωνίας για την αγορά τους κ.λπ.

Σημειώνεται ότι στο κυνήγι του υποψήφιου προς αγορά κτιρίου ο Αστραπάρης είχε αποκαλύψει την ταυτότητα ενός εξ αυτών, που βρίσκεται στην οδό Λιβανού, ενώ στον ίδιο δρόμο – σύμφωνα με τις πληροφορίες μας – υπάρχουν κι άλλα προς εξέταση κτίρια.

Τώρα, με την συγκεκριμένη πρόσκληση του δήμου Χίου είναι προφανές ότι η βεντάλια ανοίγει, αφού εκτιμάται ότι θα προσέλθουν κι άλλοι ενδιαφερόμενοι, ενώ θετικά κρίνεται ότι λειτουργεί η σχετική άνεση χρόνου που υπάρχει, αφού η τελική προθεσμία υποβολής της πρότασης έχει ορισθεί για τις 15 Ιανουαρίου 2015 αντί της αρχικής 15 Δεκεμβρίου 2014.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του δήμου Χίου έχει ως ακολούθως:

Ο δήμος Χίου ήδη βρίσκεται σε αναζήτηση διατηρητέου κτηρίου ή νεώτερου μνημείου, προκειμένου να υποβάλει πρόταση για την απόκτησή του σε σχετική πρόσκληση του ΥΠΕΧΩΔΕ/Πράσινο Ταμείο (http://www.prasinotameio.gr). Η χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, εφ’ όσον η πρόταση εγκριθεί, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 500.000€. Επίσης, η αξία ενδεχόμενης αγοράς του ακίνητου δεν πρέπει να υπερβαίνει την αντικειμενική του αξία, ούτε την εκτίμηση πιστοποιημένου εκτιμητή. Η πρόταση του δήμου Χίου θα είναι ανταγωνιστική σε σχέση με τις υπόλοιπες που θα κατατεθούν, δεδομένου ότι οι συνολικά διατιθέμενοι πόροι για όλη την Ελλάδα είναι 3.430.000€.

Ο δήμος Χίου ενδιαφέρεται πρωτίστως για κτίριο που βρίσκεται σε κεντροβαρικό σημείο της πόλης της Χίου. Σκοπός της απόκτησης του κτιρίου είναι να χρησιμοποιηθεί για εξυπηρέτηση κοινωνικής ή πολιτιστικής ή διοικητικής, κτιριακής υποδομής. Δεν είναι επιλέξιμα ακίνητα που ανήκουν σε διατηρητέα κτίρια κυριότητας του Δημοσίου ή /και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.

Για τη συγκρότηση μιας ανταγωνιστικής πρότασης του δήμου Χίου στην τελική επιλογή ακινήτου θα συνεκτιμηθούν, μεταξύ των άλλων, η θέση του ακινήτου, το μέγεθος του, η κατάσταση διατήρησης, ο αστικός του περίγυρος, η σχέση της τιμής απόκτησης σε σχέση με την εμπορική του αξία, ο περιβάλλων χώρος του, η προσαρμοστικότητα της διαμόρφωσης των χώρων του, τα ενεργειακά του χαρακτηριστικά, η προσπελασιμότητά του, η γειτνίασή του με άλλες λειτουργίες της πόλης, οι αξίες που διαμορφώνουν τον διατηρητέο χαρακτήρα του, καθώς και η δυνατότητα εξυπηρέτησης των σκοπών για τον οποίο ενδιαφέρεται ο Δήμος.

Ο δήμος Χίου καλεί τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες που διαθέτουν διατηρητέο ακίνητο ή νεώτερο μνημείο το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελέσει τη βάση μιας ισχυρής προτάσεως του Δήμου Χίου προς το Πράσινο Ταμείο να υποβάλλουν αίτηση, έως τις 19 Δεκεμβρίου 2014, στην Δ/νση Προγραμματισμού του Δήμου (Οινοπίωνος 1, 1ος όροφος, τηλέφωνο 2271351614, email: programmatismos@chios.gov.gr), από όπου και μπορούν να λάβουν περισσότερες πληροφορίες.

Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από το ΦΕΚ κήρυξης του διατηρητέου κτηρίου ή νεώτερου μνημείου, καθώς και από στοιχεία που θα επιτρέπουν τη διαμόρφωση εικόνας για το ακίνητο (ενδεικτικά: τοπογραφικό, σχέδια, αντικειμενική αξία, τιμή προσφοράς, ιστορικό, κλπ.).