Διήμερο μεταφεστιβαλικών προβολών, από το AegeanDocs, στις 10 και 11 Δεκεμβρίου

Πέντε βραβευμένες ταινίες του διεθνούς φεστιβάλ ταινιών ντοκιμαντέρ AegeanDocs, θα προβληθούν την Τετάρτη 10 και   την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου, στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στη Χίο, σε συνεργασία με την Kινηματογραφική Λέσχη Χίου.

Τα ντοκιμαντέρ θα προβληθούν στην αίθουσα προβολών, στο αμφιθέατρο του νέου κτιρίου του Πανεπιστημίου, είσοδος από οδό Μουσείου, στις 9 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο.

Το φεστιβάλ διοργανώνεται από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ως μέρος του προγράμματος «Πέλαγος πολιτισμού».

Το πρόγραμμα αναλυτικά

Τετάρτη 10/12/2014 ώρα 21:00

FOUR YEARS OF NIGHT (56′) – Itamar Alcalay – Ισραήλ
Γλώσσα διαλόγων: Αγγλικά, Γαλλικά & Εβραϊκά με ελληνικούς υπότιτλους
CHOOSE TO FIGHT (50′)- Itay Livne – Ισραήλ
Γλώσσα διαλόγων: Εβραϊκά με ελληνικούς υπότιτλουςΠέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014, ώρα 21:00
AS YOU LIKE IT (22′) – Paula Onet – Ρουμανία
Γλώσσα διαλόγων: Ρουμάνικα με ελληνικούς υπότιτλους
SANDRA AND THE TALKING TREES (27′) – Miia Tervo – Φινλανδία
Γλώσσα διαλόγων: Φινλανδικά με ελληνικούς υπότιτλους
ΜΑΝΑΒΗΣ (81′) – Δ.Κουτσιαμπασάκος – Ελλάδα
Γλώσσα διαλόγων: Ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους

 

Οι περιλήψεις των ταινιών

FOUR YEARS OF NIGHT, Itamar Alcalay, Israel.

Βραβείο καλύτερης πολιτικής ταινίας στο AegeanDocs 2014

Η ιστορία : Για τέσσερα χρόνια (1977-1981) ο Esaias Baitel κατέγραψε φωτογραφικά την καθημερινότητα μιας ομάδας νεο-Ναζί στο Παρίσι. Κρύβοντας την ταυτότητά του, (Εβραίος, Σουηδικής υπηκοότητας)   κέρδισε την εμπιστοσύνη τους, κι έγινε μάρτυρας φριχτών πράξεων, φτιάχνοντας μια μοναδική συλλογή ασπρόμαυρων εικόνων-ντοκουμέντων. Ο Baitel γεννήθηκε στην Σουηδία από πατέρα που κατάφερε να επιζήσει στο στρατόπεδο του Auschwitz. Είκοσι επτά ετών, φεύγει από την Σουηδία για να γίνει φωτογράφος, και το 1970 αρχίζει να ζει στο Παρίσι. Τώρα, τριάντα χρόνια μετά ξαναγυρίζει, μέσα από τις φωτογραφίες του, στις σκοτεινές εκείνες νύχτες που έζησε στην Πόλη του Φωτός. Τώρα λέει ότι υπήρξε «μέρος όσων κατέγραψε και όσα κατέγραψε ήταν μέρος μιας φριχτής πραγματικότητας». Η ταινία επιχειρεί την υπέρβαση της ανθρωπιάς απέναντι στους νέο-ναζί. Ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, μέσα από εξαιρετικές μαυρόασπρες εικόνες, και αριστοτεχνικό μοντάζ. Ο Itamar Alcalay   αποκαλύπτει ένα σπάνιο σε ευαισθησία καλλιτέχνη.

Τρέιλερ: https://vimeo.com/72921801

CHOOSE TO FIGHT, του Itay Livne , Israel.

Υποψηφιότητα για το βραβείο καλύτερης κοινωνικής ταινίας στο AegeanDocs 2014

H ιστορία: O Idan πρέπει να μάθει να μάχεται! Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί ένα αγόρι και το πέρασμα του στην εφηβεία, ενώ εκπαιδεύεται στις πολεμικές τέχνες και μυείται στην κουλτούρα της οικογένειάς του. Ο παππούς του έχει επιβιώσει από το Auschwitz, είναι παρασημοφορημένος στρατιώτης και φημισμένος δάσκαλος πολεμικών τεχνών και ο πατέρας του είναι ο προπονητής του στο γυμναστήριο της οικογένειας… Ο Idan δεν έχει επιλογές. Η άσκηση, οι οικογενειακές σχέσεις και οι οικογενειακές μνήμες, όλα είναι πολύ σκληρά, κι αυτός πρέπει να ν’ ανταπεξέλθει.

O Itay Livne εστιάζει στις οικογενειακές σχέσεις τριών γενιών, αλλά καταφέρνει να αναδείξει τις αντιφάσεις της σύγχρονης κοινωνίας στο Ισραήλ. Αδικαίωτες προσδοκίες, ενοχικές παρακαταθήκες, ανεκπλήρωτα όνειρα .

Τrailer : http://youtu.be/4T6a0pebhOc

ΑS YOU LIKE IT της Paula Onet, Ρουμανία

Βραβείο καλύτερης κοινωνικής ταινίας στο AegeanDocs 2014

Η ιστορία: Αν ήταν να διαλέξεις μια μόνο φωτογραφία σου… για να σε θυμούνται οι άλλοι… οι επόμενες γενιές… ποιά θα διάλεγες;

Αυτό το έργο αποκαλύπτει ιστορίες ανθρώπων που αντιμετωπίζουν «την φωτογραφία που θα μπει στον τάφο τους», ενώ είναι ακόμη ζωντανοί. Παράλληλα, οι θεατές «ανακαλύπτουν» το νεκροταφείο ως φωτογραφικό άλμπουμ αλλά και ως ζωντανό κοινωνικό ντοκουμέντο.

Τρέιλερ: https://vimeo.com/40771851

SANDRA AND THE TALKING TREES της Miia Tervo, Φινλανδία

Υποψηφιότητα για το βραβείο καλύτερης κοινωνικής ταινίας στο AegeanDocs 2014

Η ιστορία: Το “Santra and the Talking Trees (Σάντρα και τα Δέντρα που Μιλούν)” είναι μια ταινία για την λήθη και την μνήμη του εαυτού και του παρελθόντος – είναι μια ταινία για την κατάσταση του να είσαι άστεγος και για την έννοια του σπιτιού, της οικογένειας – και ένα έργο για την μοναξιά και την ανακάλυψη της αγάπης.

Ο ΜΑΝΑΒΗΣ του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου, Ελλάδα

Τιμητική διάκριση καλύτερης κοινωνικής ταινίας στο AegeanDocs 2014

Η ιστορία: Ο Νίκος Αναστασίου, πλανόδιος μανάβης, µε τη γυναίκα του Σοφία, από τη δεκαετία του 1980 κάνουν το ίδιο δρομολόγιο. Μία φορά την εβδομάδα, σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, ξεκινώντας από τα Τρίκαλα επισκέπτονται τα εγκαταλειμμένα χωριά της νοτιοδυτικής Πίνδου, µια διαδρομή 75 χιλιομέτρων. Τα τελευταία χρόνια τους βοηθάνε και τα δυο τους παιδιά. Ο Κώστας και ο Θύµιος. Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί το ταξίδι τους στις τέσσερις εποχές του χρόνου.

Τρέιλερ: http://vimeo.com/65208360