
Διεκδικούμε το δικαίωμα στις ίσες ευκαιρίες
Κάθε πρόσωπο και μια ιστορία… Πονεμένη, πάντα. Ένας. Πρόσωπα καθημερινά, που τα βλέπεις δίπλα σου να παλεύουν για τον επιούσιο αλλά να αγνοείς τον μικρό ή μεγαλύτερο Γολγοθά του καθενός. Ο γείτονας, ο γνωστός, φίλος και μερικές φορές ο συγγενής.
Ο λόγος για αυτούς, που σήμερα – στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας των ΑμεΑ – συγκεντρώθηκαν μαζί με λίγους αλληλέγγυους και αρκετούς συγγενείς και κατέλαβαν συμβολικά την είσοδο του πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, νυν ΚΕΦΥΑ, διεκδικώντας το δικαίωμα στις ίσες ευκαιρίες με όλους μας… Εμάς τους αρτιμελείς.
Ο λόγος, λοιπόν, για τους ανθρώπους με αναπηρίες ή τους συγγενείς τους… όπως ο κ. Νίκος του οποίου το παιδί ζει σε ιδρύματα από τις πρώτες ημέρες της ζωής του.
Που έπαιρνε το πενιχρό για τις ανάγκες του επίδομα των 400 ευρώ μηνιαίως, αλλά στο «σφαγείο των επιτροπών» το ποσό κοινωνικής πρόνοιας έπεσε στο μισό και έτσι τώρα ο 80χρονος κ. Νίκος με την άρρωστη γυναίκα και την κουτσουρεμένη σύνταξη πρέπει να δίνει την μισή στη κλινική που φιλοξενείται το παιδί «αλλιώς θα το στείλουν στο Δαφνί», όπως λέει ο ίδιος. Και όλα αυτά επειδή μια επιτροπή κατέβασε το ποσοστό αναπηρίας του παιδιού από το 80% στο 67%!
Λίγο μετά, ο Ηλίας… Χρόνια εργαζόμενος στο τομέα καθαριότητας του δήμου Χίου, με κόρη και σύζυγο που πάσχουν από μια σοβαρή και σπάνια ασθένεια που δεν τους επιτρέπει να εργαστούν. Ανάλογο το πρόβλημα. Για λίγες μονάδες στην κλίμακα αναπηρίας τους περικόπτουν τα λιγοστά χρήματα που έπαιρναν και ο Ηλίας τώρα είναι υποχρεωμένος να πάει μέχρι την Μυτιλήνη και με μόνο όπλο μια γνωμάτευση της οποίας η ισχύ έχει παρέλθει, να καταθέσει ένσταση, μήπως και καταφέρει να κερδίσει κάτι.
«Είναι δεκάδες τα προβλήματα και πρέπει, επιτέλους, να αντιμετωπιστούν όχι ατομικά αλλά συλλογικά, έλεγε η κα Σοφία Μιχάλα, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων ΑμεΑ Βορείου Αιγαίου, καταθέτοντας και το πλαίσιο αιτημάτων της συγκέντρωσης
Ο επίλογος στον κ. Γιώργο Παραδείση, πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών του Ειδικού Σχολείου, που χρόνια διεκδικεί μια σχολική στέγη γα τα δεκάδες παιδιά που φοιτούν εκεί και τώρα συστεγάζονται με το ΚΕΦΥΑ. «Για εμάς κάθε μέρα είναι 3 Δεκέμβρη, αφού τα προβλήματα είναι η καθημερινότητα μας».
Τέλος, να σημειώσουμε ότι το παρών έδωσαν ο πρόεδρος των Ελλήνων Παραολυμπιονικών κ. Σίμος Παλτσανιτίδης και ο Χιώτης παραολυμπιονίκης κ. Παντελής Καλόγερος
Τα αιτήματα της συγκέντρωσης
- Πολιτική πρόληψης της αναπηρίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται: προληπτικές εξετάσεις, προγεννητικός έλεγχος, προστασία σε χώρους δουλειάς.
- Καμιά συμμετοχή σε φάρμακα, εξετάσεις, θεραπείες, τεχνικά βοηθήματα.
- Παίρνουμε θέση μάχης να μην περάσει ούτε γραμμή από τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε., όσον αφορά τις αναπηρικές συντάξεις και τα επιδόματα των ΑΜΕΑ.
- Όχι στα σφαγεία των ΚΕΠΑ και του ΚΕΒΑ.
- Επαναφορά των μισθών και των συντάξεων στο προ των περικοπών επίπεδο.
- Άμεση χρηματοδότηση των ιδρυμάτων Πρόνοιας και των Κέντρων Ειδικής Αγωγής.
- Όχι στα τροφεία και στην παρακράτηση συντάξεων σε αυτά. Να καταβληθούν εδώ και τώρα όλα τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους.
- Μέτρα προστασίας των ανέργων. Μαζικές προσλήψεις αναπήρων, γονιών και κηδεμόνων ΑμεΑ με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
- Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία – Πρόνοια – Ειδική Αγωγή με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης σε αυτούς τους ευαίσθητους κοινωνικούς τομείς.
Καθημερινά, ασφαλή δρομολόγια από και προς Πειραιά, χειμώνα – καλοκαίρι με σύνδεση των νησιών μας με την βόρεια και ηπειρωτική Ελλάδα και μεταξύ τους, με δρομολόγηση σύγχρονων και ασφαλών πλοίων. Δωρεάν εισιτήρια για άνεργους, δραστική μείωση για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (συνταξιούχους, ΝΑΤ, πολύτεκνοι, φοιτητές, ΑΜΕΑ, φαντάροι).