Δυσεύρετο το οικόπεδο για τις νέες φυλακές

Δύσκολη και ακανθώδης αποδεικνύεται η υπόθεση της εξεύρεσης του κατάλληλου οικοπέδου για τις νέες δικαστικές φυλακές της Χίου, αφού για το καθένα από τα υποψήφια υπάρχουν προβλήματα ή ενστάσεις.

Την Τρίτη και την Τετάρτη κλιμάκιο της εταιρείας «Θέμις Κατασκευαστική» του υπουργείου Δικαιοσύνης βρέθηκε στη Χίο και σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς επιχείρησε να διευκρινίσει ορισμένες τουλάχιστον πτυχές του δισεπίλυτου αυτού προβλήματος.

Έγιναν επισκέψεις σε υποψήφιες προς τούτο περιοχές και συγκεκριμένα, στο Αίπος (Μνημείο και Ρημόκαστρο), Θόλος και Άγιος Γεώργιος Συκούσης. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τις περισσότερες προτιμήσεις φαίνεται να συγκεντρώνει η περιοχή Θόλος, για την οποία – ωστόσο – υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις και ακόμα σοβαρότερος προβληματισμός. Το υποψήφιο για τη συγκεκριμένη περιοχή οικόπεδο, εκ πρώτης όψεως δεν είναι μεν ορατό από τον εθνικό δρόμο Χίου – Καρδαμύλων, αλλά γειτνιάζει με τη Λαγκάδα και την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή και εξ αυτών των λόγων συγκεντρώνει και πολλές αντιρρήσεις.

Για την περιοχή του Αίπους ο προβληματισμός έγκειται εν μέρει στη γειτνίαση με το παρακείμενο χωριό, όπου τώρα φιλοξενείται η Κιβωτός, γεγονός που δημιουργεί ορισμένες αναστολές και θέτει κάποιον προβληματισμό, χωρίς – ωστόσο – να είναι και ουσιαστικός, ενώ σοβαρότεροι είναι οι λόγοι που έχουν να κάνουν με το ανάγλυφο της περιοχής.

Στον Άγιο Γεώργιο Συκούση το υποψήφιο οικόπεδο βρίσκεται στο παλαιό στρατόπεδο, αλλά εδώ τίθεται ζήτημα συνεννόησης με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ΓΕΕΘΑ για το αν αυτός ο χώρος μπορεί να παραχωρηθεί.

Αυτή τη φορά δεν ετέθη το θέμα του Πιτυούς, καθότι θεωρείται ότι είναι πού μακριά και η επιλογή αυτή φαίνεται να αποκλείεται.

Το κλιμάκιο της εταιρείας «Θέμις Κατασκευαστική», καθώς και οι συναρμόδιοι φορείς, συναντήθηκαν με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Σταμάτη Κάρμαντζη, καθώς και με τον δήμαρχο Χίου κ. Μανώλη Βουρνού, χωρίς – ωστόσο – να υπάρξουν κάποιες τελικές αποφάσεις για το θέμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά του δήμου Χίου εζητήθη μια πίστωση χρόνου περίπου 10 ημερών, ώστε να διερευνηθεί περαιτέρω το ζήτημα ως προς την διαθεσιμότητα άλλων περιοχών για την ανέγερση των φυλακών. Αν προκύψει κάτι ενδιαφέρον στο διάστημα αυτό είναι πιθανόν το κλιμάκιο να έρθει εκ νέου στη Χίο, άλλως η επόμενη επίσκεψή του προγραμματίζεται για τον Ιανουάριο.