Εισπρακτικό πραξικόπημα, μαζικής οικονομικής εξόντωσης, καταγγέλλουν οι μηχανικοί

Σε δυναμικές κινητοποιήσεις ακόμα και μέσα στις εορτές των Χριστουγέννων είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν οι μηχανικοί της χώρας, εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή τους στις ρυθμίσεις που προωθεί η διοίκηση του Ενιαίου Ταμείου Αυτοαπασχολουμένων (ΕΤΑΑ).

Όπως καταγγέλθηκε από τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Χρήστο Σπίρτζη, στην χθεσινή συνεδρίαση της διοικούσας επιτροπής, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΤΑΑ κ. Σελλιανάκης ετοιμάζει «νέο εισπρακτικό πραξικόπημα, μαζικής οικονομικής εξόντωσης των διπλωματούχων μηχανικών».

Συγκεκριμένα, καταγγέλλεται ότι «με το πρόσχημα συμψηφισμού οφειλών ασφάλισης και εφορίας, με βάση τη “λίστα Σελλιανάκη”, οι μηχανικοί καλούνται ξαφνικά και παράνομα να πληρώσουν αναδρομικά και εφάπαξ, το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών της τετραετίας 2011-2014 και μάλιστα εξωπραγματικά αυξημένες, μαζί με επίσης δυσθεώρητες προσαυξήσεις δήθεν υπερημερίας. Η πρόκληση συνεχίζεται καθώς συνυπολογίζονται στις οφειλές και αναδρομικές και προσαυξημένες εισφορές υπέρ ΟΑΕΔ, όταν είναι γνωστό ότι οι μηχανικοί ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ παρότι υπόκεινται και πληρώνουν εισφορές επί σειρά ετών δεν καλύπτονται από παροχές ανεργίας, που μαστίζει τον τεχνικό επιστημονικό κλάδο, καθώς υπουργείο Εργασίας και διοίκηση του ΕΤΑΑ προκλητικά αδιαφορούν στο σχετικό αίτημα».

Το θέμα αναμένεται ότι θα συζητηθεί στην τριήμερη – από σήμερα έως την Κυριακή – συνεδρίαση της κεντρικής αντιπροσωπείας του ΤΕΕ. Η πρόταση του προέδρου του ΤΕΕ περιλαμβάνει «δυναμικές κινητοποιήσεις, σε πανελλαδική κλίμακα και σε όλα τα μέτωπα επαγγελματικής και επιστημονικής δραστηριότητας των μηχανικών, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με όποιες συνέπειες αυτό συνεπάγεται. Ταυτοχρόνως, να γίνει δυναμική κατάληψη του ΕΤΑΑ, μέχρι την απομάκρυνση του κ Σελλιανάκη, την ανάκληση των παράνομων αποφάσεών του και την πλήρη αποκατάσταση των αδικιών και της νομιμότητας».