Εκτάκτως την Πέμπτη, η ταινία «Hannah Arendt» από την Κινηματογραφική Λέσχη Χίου

Εκτάκτως αυτή την εβδομάδα θα προβληθεί την Πέμπτη, στις 8.30 μ.μ., αντί της καθιερωμένης Παρασκευής, η ταινία «Hannah Arendt», από την Κινηματογραφική Λέσχη Χίου.

Πρόκειται για μια δραματική ταινία, παραγωγής 2012, σε σκηνοθεσία Μαργκαρέτ Φον Τρότα, σενάριο Μαργκαρέτ Φον Τρότα, Παμ Κατζ και πρωταγωνιστούν Μπάρμπαρα Σούκοβα, Αξελ Μίλμπεργκ, Τζάνετ Μακτίρ. Η διάρκεια της τιανίας είναι 113 λεπτά.

H Χάννα Άρεντ είναι μια Γερμανοεβραία διανοούμενη, επιστήμονας και δημοσιογράφος, η οποία δραπέτευσε από τη ναζιστική Γερμανία το 1941 και ζει έκτοτε στη Νέα Υόρκη με τον άντρα της, διδάσκοντας στο πανεπιστήμιο φιλοσοφία και πολιτικές επιστήμες. Το 1961 καλείται από την εφημερίδα Νew Yorker να καλύψει την δίκη του εγκληματία πολέμου Άντολφ Άιχμαν στην Ιερουσαλήμ. Από αυτή τη δίκη η Άρεντ θα αναπτύξει τις ρηξικέλευθες απόψεις της για τον τρόπο που βλέπουμε και αντιμετωπίζουμε το «κακό» , όπου χάρη σε αυτές έμεινε στην ιστορία του 20ού αιώνα.

Η σπουδαία Γερμανίδα σκηνοθέτης Μαργκαρέτ Φον Τρότα (Η χαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλουμ, Ρόζα Λούξεμπουργκ) παρουσιάζει ακόμη μια φορά μια σπουδαία γυναικεία φυσιογνωμία και τον πολιτικό της λόγο. Το κάνει με ήρεμο, χωρίς εξάρσεις ακαδημαϊκό τρόπο, για να αναδείξει τον πολιτικό στοχασμό της , ο οποίος είναι τόσο σημαντικός τη σημερινή εποχή της ανόδου του φασισμού. Πολύτιμος αρωγός η εξαιρετική, τόσο γήινη και ανθρωπινη ερμηνεία της Μπάρμπαρα Σούκοβα.

Διακρίσεις: Επίσημη συμμετοχή φεστιβάλ Τορόντο και Τόκυο, βραβείο καλύτερης ταινίας φεστιβάλ Βαγιαδολίδ.