Εντός της εβδομάδος συμφωνία για το διατηρητέο

Σε διατηρητέα κτίρια της οδού Λιβανού φαίνεται ότι έχει υπάρξει αυξημένο ενδιαφέρον για το κτίριο που προτίθεται να αποκτήσει ο δήμος Χίου, αξιοποιώντας χρηματοδότηση από το «Πράσινο Ταμείο».

Όπως αναφέραμε και στο προηγούμενο ρεπορτάζ μας, ο κύκλος των διαπραγματεύσεων μάλλον φτάνει προς το τέλος του, με τον δήμο Χίου να φαίνεται ότι έχει καταλήξει σε έναν πολύ μικρό αριθμό κτιρίων και να απομένουν μόνον οι τελικές διαπραγματεύσεις για να κλείσει η συμφωνία.

Στην οδό Λιβανού, ένα από τα κτίρια που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον ανήκει στον επιχειρηματία κ. Αριστείδη Μπελλέ (Νηρέας), ο οποίος επιβεβαίωσε στους αρμόδιους του δήμου Χίου την πρόθεσή του να το πουλήσει. Μάλιστα, το κτίριο επισκέφθηκαν εκπρόσωποι του δήμου Χίου και είδαν τους εσωτερικούς χώρους του.

Πρόκειται για διατηρητέο κτίριο δύο ορόφων, συνολικής επιφάνειας περίπου 450 τετραγωνικών μέτρων, με οικόπεδο στο πίσω μέρος του, που έχει ακόμα συντελεστή δόμησης.

Ο κ. Αριστείδης Μπελλές, σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του, επιβεβαίωσε τις κινήσεις και τις προθέσεις του, αλλά διευκρίνισε ότι πέραν της ερώτησης και της επίσκεψης κλιμακίου του δήμου Χίου, ουδέν άλλο έχει γίνει. Η υπόθεση έμεινε εκεί. Δεν έχει συζητηθεί ούτε κατ’ ελάχιστον το τίμημα, αλλά ούτε και οτιδήποτε άλλο.

Αρμόδιοι του δήμου Χίου επιβεβαίωσαν ότι εξεδήλωσαν ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο κτίριο, όπως και για άλλα στην οδό Λιβανού και σε άλλα σημεία της πόλης. Ωστόσο, αρνήθηκαν κατηγορηματικά να απαντήσουν ποιο ή ποια κτίρια συγκεντρώνουν τις προτιμήσεις τους.

Ένα δύσκολο σημείο στις διαπραγματεύσεις είναι το τίμημα και ειδικότερα ο τρόπος καθορισμού του, αφού ο δήμος Χίου φαίνεται ότι υποχρεώνεται κατά κάποιο τρόπο να καθορισθεί με το σύστημα των αντικειμενικών αξιών. Ακόμα και αν αναλάβουν το θέμα ειδικοί εκτιμητές φαίνεται ότι κι αυτοί θα κινηθούν στην ίδια λογική.

Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι με την καθίζηση που έχουν υποστεί οι τιμές των ακινήτων τα τελευταία χρόνια, σε πολλές περιπτώσεις οι αντικειμενικές τιμές είναι υψηλότερες των τιμών της αγοράς (εμπορικές). Εξ αυτού του λόγου οι εκπρόσωποι του δήμου Χίου φαίνεται ότι κινούνται με μεγάλη προσοχή πριν καταλήξουν στην τελική συμφωνία, η οποία είναι πολύ πιθανόν να κλείσει και εντός της εβδομάδος.

Σε πρώτο πλάνο στη φωτογραφία ένα από τα υποψήφια κτίρια, ιδιοκτησίας του κ. Αριστείδη Μπελλέ