Επέστρεψαν οι Έλληνες – μέλη του πληρώματος του Norman Atlantic

Mε πλοίο Superfast έφτασαν την Πρωτοχρονιά στην Πάτρα οι Έλληνες-μέλη του πληρώματος του Norman Atlantic. Πρόκειται για 26 άτομα από τα συνολικά 55 άτομα πλήρωμα που επέβαιναν στο Norman Atlantic, μεταξύ των οποίων και Ιταλοί.

To πλοίο Superfast ΙΙ, που μετέφερε διασωθέντες στην Ελλάδα, έφτασε από το Μπάρι της Ιταλίας. Στο λιμάνι της Πάτρας, όπου τους περίμεναν οι συγγενείς τους, εκτυλίχθηκαν συγκινητικές στιγμές.

Ένα από τα μέλη του πληρώματος του Norman Atlantic, ο αρχιθαλαμηπόλος Α. Δαμίγος μίλησε στους δημοσιογράφους για τις ενέργειες του πληρώματος, από την στιγμή που εκδηλώθηκε η φωτιά.

Όπως είπε, «όλα τα μέλη του πληρώματος κάναμε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να βοηθήσουμε όλους τους ανθρώπους και να βάλουμε τον κόσμο στο πάνω μέρος του πλοίου για να σωθεί».

Και συνέχισε: «Καταβάλαμε υπεράνθρωπες προσπάθειες και καθ΄ όλη την διάρκεια της επιχείρησης ήμασταν εκεί και βοηθούσαμε τον κόσμο, παρόλο που ο ρόλος μας ήταν βοηθητικός και μείναμε μέχρι το τέλος. Φύγαμε τελευταίοι από το πλοίο και αυτό φαίνεται».

Όσον αφορά το Norman Atlantic, είπε ότι το πλοίο ήταν υπερσύγχρονο και καινούργιο, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, είπε ότι το πλοίο δεν είχε περισσότερο φορτίο από όσο έπρεπε.

Σχετικά με τις λίστες των επιβατών, είπε ότι αυτές ήταν ακριβέστατες και πως έγιναν αναγραμματισμοί στην Ιταλία. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «λέγαμε το όνομά μας στα Αγγλικά και το έγραφαν ανάποδα».

Εννέα οι Έλληνες αγνοούμενοι

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι Έλληνες αγνοούμενοι από το ναυάγιο είναι εννέα. Όπως αναφέρουν στελέχη του Λιμενικού Σώματος, δεν προκύπτουν στοιχεία ότι υπάρχουν άλλοι Έλληνες αγνοούμενοι πέραν των εννέα.

Τα στοιχεία των Ελλήνων που επέβαιναν στο Norman Atlantic και αγνοούνται είναι:

 1. ΚΟΥΦΟΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
  2. ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
  3. ΤΣΑΜΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
  4. ΝΙΚΟΛΑΡΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
  5. ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ
  6. ΣΑΓΙΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
  7. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
  8. ΚΑΡΑΒΑΓΓΕΛΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
  9. ΣΟΦΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Την Πρωτοχρονιά, ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, έδωσε εντολή να παρασχεθεί κάθε δυνατή βοήθεια στους συγγενείς των αγνοουμένων χωρίς καμία καθυστέρηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την Ιταλία ενημέρωσαν τους συγγενείς ενός Έλληνα που φέρεται να είναι αγνοούμενος, να μεταβεί στη γειτονική χώρα, για αναγνώριση σορού. Εφόσον ταυτοποιηθεί η σορός, θα πρόκειται για τον τέταρτο Έλληνα νεκρό. Την Τετάρτη, έγινε γνωστό ότι υπάρχει τρίτος Έλληνας νεκρός ανάμεσα στα έντεκα θύματα του ναυτικού δυστυχήματος του Norman Atlantic. Νεκρός είναι ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΡΑΣΧΗΣ, οδηγός βυτιοφόρου, ηλικίας 58 ετών. Καταγόταν από τη Ζάκυνθο και ήταν πατέρας δύο παιδιών.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών μέχρι στιγμής είναι 10, εκ των οποίων τρεις είναι οι Έλληνες που έχουν ταυτοποιηθεί, 4 οι ταυτοποιημένοι αλλοδαποί και 2 ακόμη μη ταυτοποιημένοι.

Δηλώσεις του Ιταλού κυβέρνητη

«Θα ήθελα να μπορούσα να είχα σώσει όλους τους επιβάτες», δήλωσε ο καπετάνιος του Norman Atantic Αρτζίλιο Τζιακομάτσι, επιστρέφοντας στο σπίτι του στην πόλη Σα Σπέτσια κοντά στην Γένοβα.

Ο Τζιακομάτσι, στον οποίο έχει κοινοποιηθεί κλήση σε απολογία για εξ αμελείας ανθρωποκτονία, ναυάγιο και τραυματισμό πρόσθεσε: «Είμαι πολύ κουρασμένος, μην με αποκαλείτε ήρωα, οι φιλοφρονήσεις δεν μου αρέσουν, δεν χρησιμεύουν. Τώρα έχω ανάγκη από ξεκούραση».

Ξεκίνησε η ρυμούλκηση του πλοίου

Στις 6.15 το απόγευμα της Πέμπτης ξεκίνησε η ρυμούλκηση του Norman Atlantic, με κατεύθυνση την Ιταλία και συγκεριμένα το λιμάνι του Πρίντιζι.

ΠΗΓΗ: www.in.gr