Επισήμως εκτός εκλογών ο Κώστας Τριαντάφυλλος

Την απόφασή του να μην κατέλθει στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, ανακοίνωσε και επισήμως νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης, ο μέχρι πρότινος βουλευτής Χίου του ΠΑΣΟΚ κ. Κώστας Τριαντάφυλλος, επιβεβαιώνοντας πλήρως το χθεσινό σχετικό ρεπορτάζ του Αστραπάρη.

Ο κ. Τριαντάφυλλος προβάλλει ως λόγο της απόφασής του ότι δεν θέλει να έρθει σε αντιπαράθεση με τους συντρόφους του, με τους οποίους «έχω δώσει τόσους πολιτικούς αγώνες, στην τοπική μας κοινωνία, για το κοινό καλό, δεν μπορώ να έλθω σε αντιπαράθεση, ούτε να είμαι εγώ λόγος διαίρεσής τους».

Στο χθεσινό ρεπορτάζ μας, αναφερόμενοι στην διάσπαση του χώρου του ΠΑΣΟΚ και στην επικείμενη απόφαση του κ. Τριαντάφυλλου, σημειώναμε χαρακτηριστικά ότι «η διάσπαση αυτή δημιουργεί πρόσθετες δυσκολίες, σε μικρούς τόπους, όπως η Χίος, αφού λίγο – πολύ όλοι έχουν μια κοινή πορεία στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο».

Ο κ. Τριαντάφυλλος αφήνει ξεκάθαρα να διαφανεί η προτίμησή του προς το νεοσύστατο κόμμα του κ. Γιώργου Παπανδρέου, επιδιώκοντας και αναμένοντας – όπως αφήνει να εννοηθεί – την ενότητα του σοσιαλδημοκρατικού χώρου, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «εμπνέομαι από τις αρχές και τις αξίες της σοσιαλδημοκρατίας και θα συνεχίσω να εργάζομαι για την ανασύνθεση του χώρου της κεντροαριστεράς».

Η δήλωση του κ. Κ. Τριαντάφυλλου

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του κ. Κώστα Τριαντάφυλλου έχει ως ακολούθως:

«Συμπολίτες και συμπολίτισσες,

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους και όλες για την πολύ θερμή συμπαράσταση και αναγνώριση της προσπάθειας που κατέβαλα τα τελευταία δυόμισι χρόνια.

Ήταν μια περίοδος πολύ δύσκολη, σε εθνικό, τοπικό, παραταξιακό αλλά και προσωπικό επίπεδο. Σε ένα πλαίσιο, όπου δεν υπήρχαν παροχές, αλλά δύσκολα δημοσιονομικά μέτρα, κατέθεσα και υλοποίησα, στο μέτρο του εφικτού, ένα πρόγραμμα για τον Νομό Χίου, μια προοδευτική πολιτική για τη χώρα.

Δεν σας διαχώρισα ποτέ σε κατηγορίες ή κομματικές αποχρώσεις. Υπήρξα πάντοτε πιστός στη συνταγματική αρχή της ισότητας των πολιτών.

Σήμερα, σας δηλώνω ότι δεν θα είμαι υποψήφιος στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Πίστευα και πιστεύω στην ενότητα της δημοκρατικής παράταξης. Πάλεψα για την ενότητα, την ανανέωση και την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς, της δημοκρατικής παράταξης και του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κάθε ημέρα της κοινοβουλευτικής μου θητείας.

Εκτιμώ τον Γιώργο Παπανδρέου και την πρόταση για τον τόπο, που αυτός εξέφρασε και εκφράζει.

Εμπνέομαι από τις αρχές και τις αξίες της σοσιαλδημοκρατίας και θα συνεχίσω να εργάζομαι για την ανασύνθεση του χώρου της κεντροαριστεράς.

Με τους συντρόφους, όμως, που έχω δώσει τόσους πολιτικούς αγώνες, στην τοπική μας κοινωνία, για το κοινό καλό, δεν μπορώ να έλθω σε αντιπαράθεση, ούτε να είμαι εγώ λόγος διαίρεσής τους.

Είμαι βέβαιος ότι με όλους και όλες θα δώσουμε πολλές ακόμη πολιτικές μάχες.

Ταυτόχρονα, θεωρώ αναπόσπαστο τμήμα της διαδρομής ενός δημοκράτη την αδιαμεσολάβητη σχέση του με την τοπική κοινωνία και την εκλογική του περιφέρεια, η οποία δεν είναι δυνατόν να μεταβάλλεται ανάλογα με την συγκυρία.

Προσωπικά, δεν υπήρξα ποτέ και δεν θα γίνω εραστής της καρέκλας ή του αξιώματος.

Στην σύντομη κοινοβουλευτική διαδρομή μου σεβάστηκα τους συνοδοιπόρους μου, τους συναγωνιστές μου, τους αντιπάλους μου, μα, πάνω από όλα υπηρέτησα το δημόσιο συμφέρον και την προοπτική του τόπου, όπου μεγαλώσαμε εμείς και θα μεγαλώσουν τα παιδιά μας.

Τέλος, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι, εμπνεόμενος από τους πατέρες και τα οράματα της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, έθεσα στην υπηρεσία της πατρίδας, της Χίου, της Δημοκρατίας και της προόδου, “όλη τη φλόγα της ψυχής μου, κάθε φυσικό, πνευματικό και ψυχικό απόθεμα” και παραμένω ενεργός στις τάξεις της».