«Ζήτω η ελευθερία», την Παρασκευή, από την Κινηματογραφική Λέσχη Χίου

Την ιταλική κομεντί «Ζήτω η ελευθερία», παρουσιάζει αύριο Παρασκευή, στις 8.30 μ.μ., στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Χίου η Κινηματογραφική Λέσχη. Η σκηνοθεσία του έργου είναι του Ρομπέρτο Αντρό, το σενάριο Ρομπέρτο Αντό και Άντζελο Πασκουίνι και πρωταγωνιστούν Τόνι Σερβίλο, Βαλέρια Μπρούνι-Τεντέσκι, Βαλέριο Μαστραντρέα.

Η ταινία είναι παραγωγής του 2012 και η διάρκειά της είναι 94 λεπτά.

Η Ιταλία βρίσκεται σε προεκλογική τροχιά και στις δημοσκοπήσεις το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν δείχνει να εκλέγεται. Όταν ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος αποφασίζει να εξαφανιστεί, καταβεβλημένος από την πίεση των ημερών, η σύζυγός του και ο βοηθός του αποφασίζουν να τον αντικαταστήσουν μυστικά με τον αποξενωμένο δίδυμο αδελφό του, έναν ιδιοφυή αλλά και άκρως απρόβλεπτο φιλόσοφο (πρώην τρόφιμο ψυχιατρικής κλινικής)…

Λίγα λόγια για την ταινία

Ο Ρομπέρτο Αντό, διασκευάζοντας με την βοήθεια του Άντζελο Πασκουίνι το ομώνυμό του βιβλίο μας παραδίδει μια αισιόδοξη, επίκαιρη και ρεαλιστική σάτιρα, θέτοντας τον προβληματισμό για την ευθύνη της πολιτικής να διατηρήσει το ενδιαφέρον των πολιτών για τα κοινά, ενώ ταυτόχρονα εξαπολύει τα βέλη της στα κακώς κείμενα του πολιτικού σκηνικού και σε θέματα που απασχολούν σήμερα τις περισσότερες χώρες τις Ευρώπης. Με οξυδέρκεια, χωρίς κυνισμό, ούτε όμως και υπέρμετρο ρομαντισμό, η ταινία εκτυλίσσεται με απαλό ρυθμό ποντάροντας στις ερμηνευτικές ικανότητες του πρωταγωνιστή. Πράγματι ο Τόνι Σερβίλο, που καλείται να ανταπεξέλθει στους δύο κεντρικούς ρόλους, είναι το μεγάλο ατού της ταινίας, αποδεικνύοντας ότι δικαιωματικά θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους Ευρωπαίους ηθοποιούς αυτή τη στιγμή.

Διακρίσεις: Βραβείο καλύτερου σεναρίου και βραβείο α’ ανδρικού ρόλου, για τον Τόνι Σερβίλο στα βραβεία της Ένωσης Ιταλών Κριτικών Κινηματογράφου.