
Η διαπλάτυνση του πεζοδρομίου της Φιλ. Αργέντη, από το απέναντι πεζοδρόμιο
Μια διαφορετική, αλλά πάντα την δική της άποψη για τα εκτελούμενα έργα διαπλάτυνσης του πεζοδρομίου, στην οδό Φιλ. Αργέντη, καταθέτει με επιστολή της η κα Μαρία Ζύμαρη, η οικογένεια της οποίας – επί 80 χρόνια – και η ίδια σήμερα, κατοικούν στον συγκεκριμένο δρόμο, στο κέντρο της πόλης.
Στη επιστολή της, η κα Ζύμαρη αναφέρεται σε επιστολή – παρέμβαση του επιχειρηματία στην συγκεκριμένη οδό κ. Θεοφανίδη, την οποία εμείς ουδέποτε λάβαμε για να δημοσιεύσουμε. Επομένως, η οποιαδήποτε αναφορά στα περί Τύπου δεν μας αφορά άμεσα, πλην – όμως – το επισημαίνουμε και βεβαίως είμαστε στη διάθεση και του κ. Θεοφανίδη, προκειμένου να προβάλουμε και την δική του άποψη. Όπως, επίσης, οποιουδήποτε άλλου πολίτη εμπλέκεται άμεσα ή έμμεσα στην συγκεκριμένη υπόθεση.
Δημοσιεύουμε δε την συγκεκριμένη επιστολή, επειδή θέτει ένα γενικότερο θέμα που αφορά την πόλη, την προσβασιμότητα, τις ανάγκες και των πολιτών για ελεύθερους χώρους, οι οποίοι εν πολλοίς θυσιάζονται, υπέρ της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και την ανάπτυξη – σε βαθμό κατάχρησης, όμως – επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (τραπεζοκαθίσματα σε πεζόδρομους κ.λπ.).
Αφού εκφράζει την έκπληξή της για την προαναφερθείσα επιστολή του κ. Θεοφανίδη, η κα Ζύμαρη αναφέρει τα ακόλουθα:
Έκπληξη για το γεγονός ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας απαιτεί ουσιαστικά από τον Δήμο Χίου προσωπικό χώρο φορτοεκφόρτωσης ,αφού τον θέλει, ακριβώς στην είσοδο του καταστήματος του και θλίψη γιατί θρηνεί πως διαφορετικά θίγεται η οικονομική του πορεία και ενδεχομένως η βιωσιμότητα της επιχείρησης του.
Ας δούμε, λοιπόν, τα πράγματα από μια διαφορετική σκοπιά.
Η Φιλ. Αργέντη από το ύψος του 1ου γυμνασίου μέχρι την Απλωταριά στενεύει. Το ένα πεζοδρόμιο (του κ. Θεοφανίδη) είναι φαρδύ (διαπλάτυνση που έγινε πριν από αρκετά χρόνια με τη γελοία δικαιολογία ότι θα στρίβει έτσι το λεωφορείο πιο εύκολα όταν μπαίνει στην Απλωταριάς). Το άλλο πεζοδρόμιο, μπροστά από τα κτίριά μας, παρέμεινε στενό. Με αυτήν τη δικαιολογία πάλι πριν μερικά χρόνια η τεχνική υπηρεσία του δήμου αρνιόταν να μας χορηγήσει άδεια κατάληψης πεζοδρομίου, για την επισκευή του ακινήτου μας, γιατί ακριβώς το πεζοδρόμιο ήταν στενό.
Εκπονήθηκε ένα σχέδιο με παρεμβάσεις στα πεζοδρόμια στην οδό Φιλ. Αργέντη, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι υποδομές πρόσβασης ΑΜΕΑ σε δημοτικά κτίρια και κοινόχρηστους χώρους .Όταν, λοιπόν, άρχισαν τα έργα βεβαίως και διαμαρτυρηθήκαμε, καθώς σε κάθε δρόμο υπάρχουν 2 και όχι 1 πεζοδρόμιο. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτή τη μελέτη διαπλατύνουμε μόνο το ένα πεζοδρόμιο που είναι ήδη αρκετά φαρδύ, στο οποίο καθοδηγούμε την κίνηση των πεζών, ενώ στολίζουμε με πλάκες και λεφτά του ΕΣΠΑ ένα πεζοδρόμιο πλάτους λιγότερο του μισού μέτρου κατά τόπους. Πάνω σε αυτό το πεζοδρόμιο βάσει άλλης μελέτης, εξίσου τεκμηριωμένης, έχουν τοποθετηθεί κατά καιρούς κάδοι απορριμμάτων, 2 φανοστάτες, 1 σήμα άχρηστο αλλά δεν μπορεί να περπατήσει ούτε να διασταυρωθεί με πεζό μία μητέρα με παιδί, μία μητέρα με καροτσάκι, ένας μαθητής, μία γιαγιά με μπαστούνι, ένα άτομο με ειδικές ανάγκες που θα θέλει να επισκεφτεί το 11ο δημοτικό σχολείο , το 1ο γυμνάσιο, καθώς και τον πολυσυζητημένο πεζόδρομο μεταξύ αυτών, που είναι δημοτικά κτίρια και κοινόχρηστοι χώροι.
Εύλογα, λοιπόν, βλέποντας το οφθαλμοφανές κάποιοι εκ των κατοίκων και επιχειρηματίες θεώρησαν απορίας άξιο γιατί δεν διαπλατύνεται έστω ελάχιστα και αυτό το πεζοδρόμιο; Δεν έθεσαν θέμα φορτοεκφόρτωσης (τα προϊόντα τους τα μεταφέρουν προφανώς με άλλο τρόπο από αυτό του κ. Θεοφανίδη ) αλλά θέμα διευκόλυνσης της πεζής κυκλοφορίας (εφόσον αυτό ήταν και το θέμα της όλης μελέτης.
Το πρόβλημα, λοιπόν, του κ. Θεοφανίδη ή μάλλον η απαίτησή του να υπάρχει ιδιωτικός χώρος φορτοεκφόρτωσης ακριβώς μπροστά από το μαγαζί του είναι πρόφαση. Τον χώρο τον θέλει για να μπορούν να διπλοπαρκάρουν τα αυτοκίνητα ώστε να αγοράζουν οι πελάτες του τα προϊόντα του εποχούμενοι. Γνωρίζει πολύ καλά ότι προβλέπεται χώρος φορτοεκφόρτωσης, λίγο πιο κάτω από το κατάστημά του.
Αν θέλουμε μία απρόσωπη και αδιάφορη πόλη να μείνουμε στα στενά και άνισα πεζοδρόμια στις μικρόφθαλμες και εγωιστικές τακτικές που βλάπτουν συναδέλφους επιχειρηματίες και ειδικότερα συνανθρώπους μας.
Αν όχι, τότε να πάψουμε να κλαιγόμαστε και να παραδεχτούμε ότι κάτι που πήγαινε να γίνει λάθος η δημοτική αρχή είχε το θάρρος και το σθένος να το διορθώσει, φαρδαίνοντας κατά μερικούς πόντους ένα πεζοδρόμιο.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη φιλοξενία από μία κόρη ατόμου με κινητικά προβλήματα, που συνεχίζει να περπατάει και μητέρα δύο παιδιών που το έπαιζε κομμάντο κάθε φορά που τα έβγαζε βόλτα με το καρότσι, καθώς είναι από τους Χιώτες του κέντρου που επιμένει να κινείται πεζή.