Η εικονική πραγματικότητα των τεσσάρων της ΝΔ

Ήταν μια εικονική πραγματικότητα, αυτό που είδαν το μεσημέρι του Σαββάτου οι Χιώτες, την κοινή εμφάνιση των τεσσάρων υποψηφίων βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στη Χίο, την πρώτη και μάλλον την τελευταία, λίγο πριν το άνοιγμα της κάλπης.

Για τις ανάγκες του… έργου, την ανάγκην φιλοτιμίαν εποίησαν και αποφάσισαν να ανταποκριθούν στην πρόσκληση του γραμματέα της ΝΟΔΕ Χίου κ. Πρόδρομου Μανωλάκη, ο οποίος εν τέλει μόνον αυτό θα έχει να επιδείξει την επαύριον των εκλογών από την όλη του προσπάθεια να επικρατήσει κλίμα σύμπνοιας μεταξύ των υποψηφίων της παράταξης.

Το ραντεβού ήταν καθορισμένο στην αρχή της Απλωταριάς, στις 12 το μεσημέρι κι ενώ η ώρα περνούσε άρχισε να πιάνει ανησυχία τον κ. Μανωλάκη και τους άλλους επιτελείς της τοπικής οργάνωσης, αφού ουδείς εκ των υποψηφίων ήταν ακριβής στην ώρα της συνάντησης.

Πρώτη εμφανίσθηκε η κα Μαρία Σταυρινούδη, διαψεύδοντας ότι συνήθως αργούν οι γυναίκες, ενώ λίγο αργότερα προσήλθε στην αφετηρία και ο κ. Γιάννης Ξενάκης, ανταλλάσσοντας θερμόν ασπασμόν με την συνυποψήφιά του και μάλιστα δις για τις ανάγκες της φωτογράφησης.

Σε αναμμένα κάρβουνα και οι δύο, αφού η ώρα είχε πάει και τέταρτο και ουδείς εκ των άλλων δύο είχε εμφανισθεί. Ηρέμησαν όταν εμφανίσθηκε ο κ. Νότης Μηταράκης (12:16), συνοδευόμενος από την σύζυγό του κα Μαρία Μηταράκη και ξεκίνησαν μόνον οι τρεις, αφού ο τέταρτος, ο κ. Σταύρος Μιχαηλίδης, κάπου είχε αγκιστρωθεί στην μέση της Απλωταριάς.

Κατάφεραν και τον απαγκίστρωσαν και όλοι μαζί, σε μια «ιστορική πορεία» στην Απλωταριά προσπάθησαν να δείξουν κάποιο σημείο συμφωνίας, αλλά όλοι γνωρίζουν ότι κάτω από τα χαμόγελα και τις χειραψίες κρύβεται ο αδυσώπητος, σκληρός και πολλές φορές εκτός ορίων πόλεμος του σταυρού.

Στο πέρας της διαδρομής, περίπου ένα τέταρτο αργότερα κι ενώ πλέον το… έργο είχε ολοκληρωθεί, έψαχναν τον τρόπο για να χωρίσουν και πάλι. Ως από μηχανής θεός ήρθε μια σύντομη, αλλά γερή μπόρα και βρήκαν αφορμή και άλλοθι για να σκορπίσουν και πάλι στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.