Η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ ολοκληρώθηκε, αλλά αναζητούνται οι… εκπτώσεις

Την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ για όσους δικαιούνταν έκπτωση ή απαλλαγή ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ).

Στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ υπάρχει η εξής λακωνική ειδοποίηση: «Ολοκλήρωση εκκαθάρισης για εκπτώσεις – μειώσεις επί του ΕΝ.Φ.Ι.Α. σε φυσικά πρόσωπα (Δ.ΗΛΕ.Δ.-Γ.Γ.Δ.Ε.)».

Ο αριθμός των δικαιούχων έκπτωσης ή απαλλαγής ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται περί το 1,4 εκατομμύριο και ως επί το πλείστον πρόκειται για οικονομικά αδύναμους και για φορολογούμενους με αναπηρία άνω του 80%.Το δημοσιονομικό κόστος από την έκπτωση ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα σύμφωνα με τη νομοθεσία οι απαλλαγές ισχύουν ως εξής:

  • Έκπτωση 50% χορηγείται εφόσον το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τον/την σύζυγο και κάθε παιδί, το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον/την σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για έγγαμους ή μονογενεϊκές οικογένειες με δύο εξαρτώμενα τέκνα.
  • Για τρίτεκνους, πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία άνω του 80% εφόσον το εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τον /την σύζυγο και κάθε παιδί και εφόσον συντρέχει το κριτήριο επιφάνειας της ακίνητης περιουσίας, προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από το φόρο ακινήτων.
  • Υπενθυμίζεται ότι για τις εκπτώσεις στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα θα πραγματοποιηθεί νέα εκκαθάριση που θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο.

Για τους φορολογούμενους οι οποίοι έχουν ήδη καταβάλει τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου, στις επόμενες δόσεις θα γίνει ο συμψηφισμός με βάση την έκπτωση που δικαιούνται.

ΠΗΓΗ: www.in.gr Newsroom ΔΟΛ