Η Χιώτισσα νύφη, το απόγευμα της Τετάρτης, στο Ομήρειο, από το Άρτιον

Στις 7 το απόγεμα της Τετάρτης 3 Δεκεμβρίου 2014, θα γίνει στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Χίου, η έναρξη της θεματικής έκθεσης «Η Χιώτισσα νύφη στο διάβα των αιώνων», που οργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άρτιον.

Η έκθεση, που θα πλαισιωθεί από παράλληλες εκδηλώσεις,  θα περιλαμβάνει παλιές φωτογραφίες με νύφες (και γαμπρούς), εικαστικά έργα , χειροτεχνίες και κοσμήματα εμπνευσμένα από τη Χιώτισσα νύφη, καθώς και μια μικρή συλλογή παλαιών παραδοσιακών και πιο σύγχρονων νυφικών.

Εκτός από τη νοσταλγική γοητεία που ασκεί η θεματολογία, το νυφικό αντικατοπτρίζει και την κοινωνία της κάθε εποχής. Το εύρος και η ποικιλία που θα αναγνωρίσουμε μέσα από την έκθεση θα αναδείξουν πολλές πτυχές της ιστορίας, της παράδοσης και της λαογραφίας μας. Εκτός, φυσικά, από την εποχιακή μόδα που ακολουθούσε η κάθε νύφη, θα έχουμε την ευκαιρία να διακρίνουμε τα διακοσμητικά στοιχεία , τα αξεσουάρ και τα κοσμήματα της Χιώτισσας νύφης στο πέρασμα του χρόνου (μακιγιάζ, κομμώσεις, άνθη κ.λπ.), αλλά και να θυμηθούμε τους Χιώτες φωτογράφους της κάθε εποχής.

Στη εκδήλωση συμμετέχει, με τραγούδια του γάμου η «Χορωδία της Αρμονίας».

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Βάσω Κριτάκη, τον συντονισμό η Άννα Μαρία Ζαφειράκη και η Κωνσταντία Φακίρη, ενώ συμμετέχουν οι καλλιτέχνες και δημιουργοί: Βασιλεία Βερβεράκη, Μπάμπης Κοιλιάρης, Βίκη Νικολάου, Θέκλα Αργυρούδη, Μάρθα Λεοντάρα, Βάσω Κριτάκη, Πέγκυ Τσάκωνα, Καλλιόπη Κοσμά, Δέσποινα Εξηντάρη, Μάριος Ρηγάκης, Ρούλα Μονιούκα, Ματίνα Μονιούκα, Κωνσταντίνος Κάργας, Ειρήνη Αποστολίδου, Δέσποινα Σταθάκη, Δώρα Κρομμύδα, Χρύσα Αργείτη και Μαρία Λαβίδα.

Η διάθεση εκθεσιακού – διακοσμητικού υλικού έγινε από Λαογραφικό Μουσείο Καλλιμασιάς, Εμμανουέλα Λιτσάκη, Γαλάτεια Παραδείση, Μαρία Μπρη – Παντελάρα, Ιωάννα Λουκάκη, Πολιτιστικό Σύλλογο Ολύμπων και Πολιτιστικό Σύλλογο Αρμολίων.

Τη διακόσμηση της έκθεσης έχουν οι Ιωάννα Λουκάκη, Ρούλα Μονιούκα, Γαλάτεια Παραδείση, Δέσποινα Σταθάκη, Δώρα Κρομμύδα και κατάστημα 1 do.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό έως τις 13 Δεκεμβρίου 2014.