Θερίζει ο καταρροϊκός πυρετός τα κοπάδια στη Λέσβο

Το πρόβλημα του καταρροϊκού πυρετού που πλήττει τα κοπάδια της Λέσβου είχε τη δυνατότητα να δει σήμερα από κοντά αντιπροσωπεία του περιφερειακού συνδυασμού «Βόρειο Αιγαίο – Γόνιμη Γραμμή», η οποία, με επικεφαλής την Αγλαΐα Κυρίτση, επισκέφτηκε τα αποτεφρωτήρια της εταιρείας ΣΕΛΑΧΑΣ ΑΒΕΕ, στην περιοχή της Καλλονής.

Κατά την τρίωρη επίσκεψη περισσότερα από 30 αιγοπρόβατα θανατώθηκαν, γεγονός που υποδηλώνει τις διαστάσεις που έχει πάρει η νόσος, παρότι διανύουμε τη φθινοπωρινή περίοδο και οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν την περαιτέρω εξάπλωσή της.

Στην σχετική ανακοίνωση του συνδυασμού «Βόρειο Αιγαίο – Γόνιμη Γραμμή» επισημαίνεται ότι διαπιστώθηκε η οργή και τα δικαιολογημένα παράπονα των κτηνοτρόφων τους για την αδιαφορία της πολιτείας, καθώς και για τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που επιβάλλονται, προκειμένου να καταγραφούν οι απώλειες των προσβεβλημένων αιγοπροβάτων από καταρροϊκό πυρετό.

Προς την κατεύθυνση αυτή, καταλήγει ο συνδυασμός «Βόρειο Αιγαίο – Γόνιμη Γραμμή», ζητάμε:

  1. Η κυβέρνηση να προβεί στην αναγκαία και επιτακτική στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών με το απαραίτητο επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό για την εύρυθμη λειτουργία τους.
  2. Να δοθούν αποζημιώσεις για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στους κτηνοτρόφους και να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι για την απώλεια του ζωικού τους κεφαλαίου.
  3. Στους κτηνοτρόφων των οποίων τα κοπάδια έχουν προσβληθεί από τον ιό του καταρροϊκού πυρετού, να διατεθούν δωρεάν -λόγω κρίσης- φάρμακα και εντομοαπωθητικά, καθώς και δωρεάν ζωοτροφές.
  4. Τέλος, να γίνει έγκαιρα ο αναγκαίος ψεκασμός για την εξόντωση των κουνουπιών – ξενιστών, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή και ποιοτική λειτουργία του σημαντικού αυτού κλάδου της αγροτικής μας οικονομίας.