Στον ρυθμό του Εγκέλαδου από το πρωί όλο το Βόρειο Αιγαίο

 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14:05

Σύμφωνα με τις νεώτερες πληροφορίες από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, η μετασεισμική δραστηριότητα στη περιοχή φαίνεται να εξελίσσεται ομαλά. Συνολικά, έχουν σημειωθεί δέκα μετασεισμοί, εκ των οποίων ο μεγαλύτερος ήταν 3,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Κατά τα λοιπά, επιβεβαιώθηκαν εκ νέου τα δεδομένα σε ό,τι αφορά το μέγεθος, τον εστιακό χώρο και το εστιακό βάθος των δύο μεγαλύτερων σεισμικών δονήσεων (5,1 και 4,8, στις 3.45 και 8.21 το πρωί, αντιστοίχως). Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι ο δεύτερος κλάδος του ρήγματος της Τουρκίας διέρχεται βόρεια της Λέσβου κι όχι νότια, όπως είχαμε γράψει στη προηγούμενη ανάρτησή μας. Νότια της Λέσβου υπάρχει συστάδα μικρότερων ρηγμάτων.

Σε ό,τι αφορά το ιστορικό της περιοχής διευκρινίζεται ότι στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή έχουν σημειωθεί σεισμοί έως και 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 09:46

Γενικότερη σεισμική δραστηριότητα παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στην περιοχή νοτιοδυτικά της Λέσβου, ανοικτά του Πλωμαρίου. Η σεισμική δόνηση μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 8.20.53 το πρωί κι έγινε ιδιαίτερα αισθητή στη Χίο, ήταν η δεύτερη, αφού είχε προηγηθεί ισχυρότερη μεγέθους 5,1 βαθμών στις 3.45 το πρωί, στην ίδια περιοχή. Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, αλλά και μετά τις 9 το πρωί σημειώθηκαν κι άλλες ασθενέστερες σεισμικές δονήσεις, προερχόμενες από τον ίδιο εστιακό χώρο.

Η απόσταση προσδιορίζεται σε περίπου 10 χιλιόμετρα από της ακτές της Λέσβου, ανοικτά του Πλωμαρίου, ενώ η αναφερθείσα αρχικά απόσταση των 38 χιλιομέτρων, αφορούσε μάλλον καταγραφή από το κέντρο του νησιού. Το εστιακό βάθος προσδιορίζεται σε περίπου 30 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, η περιοχή αυτή δίνει ισχυρούς σεισμούς. Ουσιαστικά πρόκειται για τον δεύτερο κλάδο του ρήγματος της Τουρκίας, που περνά κάτω από τη Λέσβο, ενώ ο πρώτος περνά από την περιοχή της Σαμοθράκης.

Η σεισμική δόνηση στις 8.20.53 το πρωί έγινε ιδιαίτερα αισθητή στη Χίο.

plomari seism

Ζημιές στο Πλωμάρι

Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα plomarinews.gr, ζημιές προκλήθηκαν κυρίως σε παλιά βιομηχανικά κτήρια στο Πλωμάρι λόγω του σεισμού των 5 Ρίχτερ που συνέβη στις 3:45 τα ξημερώματα, με αποτέλεσμα να πέσουν πέτρες και τούβλα στο δρόμο. Το ένα είναι το κτήριο στην παραλία Eso Papas και το άλλο η μηχανή του Σίμου” που βρίσκεται λίγο πριν το πολιτιστικό κέντρο. Επίσης έγιναν κατολισθήσεις στο δρόμο Πλωμαρίου – Μελίντας – Παλαιοχωρίου. Συγκεκριμένα, λίγο μετά τον Άγιο Παντελεήμων κοντά στο νταμάρι, έπεσαν μεγάλες πέτρες που κλείνουν την κυκλοφορία τουλάχιστον στα αυτοκίνητα, επίσης μετά τη Μελίντα πηγαίνοντας για Παλαιοχώρι, καθώς και σε διάφορα άλλα σημεία κατά μήκος του δρόμου. Αυτές είναι οι ζημιές που έχουμε μέχρι στιγμής καταγράψει.