Καπέλα και γενικά ό,τι είναι «επί κεφαλής», αναζητεί ο Σύλλογος «Άρτιον»

Από καπέλα μέχρι μπούργκες και μπερέδες, φέσια και κιτά, βάλθηκε να συγκεντρώσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άρτιον, προκειμένου να οργανώσει το φθινόπωρο θεματική έκθεση για ό,τι είναι «επί κεφαλής».

Το κάλυμμα της κεφαλής,, αναφέρει στην ανακοίνωση – πρόσκληση, αποτελούσε πάντα το «κάτι παραπάνω» της παιδικής, ανδρικής και γυναικείας ενδυμασίας σε όλους τους λαούς και όλες τις εποχές. Αγαπημένο φετίχ, προστατευτικός φίλος, μόδα, στυλ, ένδειξη θρησκευτικού και κοινωνικού status το καπέλο εμφανίσθηκε σχεδόν μαζί με τον άνθρωπο.

Η σύνδεσή του με την ανθρώπινη κοινωνία είναι ο βασικός άξονας της θεματικής έκθεσης του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΑΡΤΙΟΝ» που θα πραγματοποιηθεί στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Χίου, το φθινόπωρο, με τίτλο «Επί κεφαλής».

Μέλη και φίλοι του «ΑΡΤΙΟΝ» από σήμερα και μέχρι την οργάνωση της Έκθεσης εμπνεόμαστε, δημιουργούμε και συλλέγουμε οτιδήποτε σχετικό  με το «καπέλο» θα μπορούσε να αποτελέσει υλικό για την έκθεση.

Έμπνευση και αντικείμενα συλλογής ενδεικτικά θα μπορούσαν να είναι: το βαφτιστικό καπελάκι, το φέσι, το καλυμαύχι, η κορώνα και το στέμμα, η μπούργκα, τα περίτεχνα κεφαλοδεσίματα της χιώτικης παραδοσιακής φορεσιάς, η κουκούλα, η περούκα, το φακιόλι, ο αρχαίος πίλος, ο φερετζές, το τσεμπέρι, το εβραϊκό «κιτά», το τουρμπάνι,τα στολίδια κεφαλής των αφρικανικών λαών και των Ινδιάνων, το ημίψηλο της «καλής κοινωνίας», η θρυλική «κοκουβάγια» των μαθητών, το ναυτικό κασκέτο , ο μαύρος μπερές του επαναστάτη και τόσα άλλα.

Κεφαλοκαλύμματα, λοιπόν, γεμάτα συμβολισμούς θα μας «ταξιδέψουν» σε όλο τον κόσμο μέσα από τα εκθέματα της έκθεσης «Επί κεφαλής», με τη βοήθεια των συμπατριωτών μας που ελπίζουμε να την έχουμε και πάλι  στο έπακρον. Σας περιμένουμε, να βάλετε το «καπελάκι σας στραβά», ακολουθώντας μας στην έρευνα, συλλογή και καλλιτεχνική δημιουργία του υλικού.