Σε αποχή διαρκείας οι δικηγόροι

Σε αποχή διαρκείας από τα καθήκοντά τους κατέρχονται από την προσεχή Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014 οι δικηγόροι, μετά από την σχετική απόφαση που έλαβε σήμερα η ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας.

Η ολομέλεια των προέδρων έλαβε υπόψη της την βούληση των δικηγόρων όλης της χώρας, όπως εκφράστηκε στο δημοψήφισμα της 2ας και 3ης Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του οποίου η συντριπτική πλειοψηφία (92,98%) των δικηγόρων απέρριψε τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και υπερψήφισε την πρόταση για κινητοποιήσεις και σε ποσοστό πλειοψηφίας την αποχή διαρκείας.

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα έληξε και η συνάντηση που είχε την Παρασκευή το πρωί η συντονιστική επιτροπή των δικηγόρων με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπο Αθανασίου. Από τη συντονιστική επιτροπή εζητήθη από τον υπουργό Δικαιοσύνης να αποσύρει το νομοσχέδιο, σύμφωνα με το άρθρο 86 του Κανονισμού της Βουλής. Παράλληλα, ζήτησε να συσταθεί νέα νομοπαρασκευαστική επιτροπή, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων του δικηγόρων.

Ο κ. Αθανασίου δεν δέχθηκε την πρόταση αυτή και κάλεσε τους δικηγόρους σε διάλογο μέχρι την έναρξη της συζήτησης του επίμαχου νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, στις 16 Δεκεμβρίου 2014.

Παρά το γεγονός, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ολομέλειας, «ότι το δικηγορικό Σώμα έχει ήδη εκφράσει από τις 28 Αυγούστου αναλυτικά τις θέσεις του επί του επίμαχου νομοσχεδίου, οι οποίες δεν ελήφθησαν υπόψη, η ολομέλεια των προέδρων εξουσιοδότησε την συντονιστική επιτροπή να συμμετάσχει στο διάλογο με βάση τις θέσεις αυτές και να ενημερώσει το Σώμα, όταν υπάρξει κάποια ουσιαστική μεταβολή θέσεων εκ μέρους του υπουργείου Δικαιοσύνης, ώστε να επανακαθορίσει τη στάση της».

 Το πλαίσιο χορήγησης αδειών

Στη συνεδρίαση τους, οι πρόεδροι των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, επαναβεβαίωσαν, επίσης, το πλαίσιο της χορήγησης των αδειών κατά τη περίοδο της αποχής, το οποίο έχει ως εξής:

  • Συμπλήρωση ορίου προσωρινής κράτησης
  • Κρατούμενοι (Ποινικά) – Αντιρρήσεις(Διοικητικά) – Αυτόφωρα(κρατούμενιοι)
  • Παραγραφές – Προθεσμίες
  • Αναστολές πλειστηριασμών
  • Αιτήσεις προσωρινών διαταγών – Συζήτηση υποθέσεων όπου έχει χορηγηθεί προσωρινή διαταγή.
  • Κατάθεση αιτήσεων υπερχρεωμένων με τις διατάξεις του νόμου 4161/13
  • Για τις ποινικές υποθέσεις στα πλημμελήματα όταν συντρέχει περίπτωση παραγραφής, ήτοι για πλημμελήματα που από τον χρόνο τελέσεως της πράξεως έχει συμπληρωθεί εξαετία σε α’ βαθμό και επταετία σε β’ βαθμό .

Δεν απαιτείται άδεια στην κατάθεση προτάσεων (20ήμερο) και προσθήκης.

Αναβολές: Για την διευκόλυνση όλων κατά τη διάρκεια της αποχής θα επιτρέπεται στους συναδέλφους η παράσταση ενώπιον των δικαστηρίων για την υποβολή αιτήματος αναβολής, με την υποχρέωση – στην περίπτωση μη παράστασης της πλευράς του αντιδίκου – να προβαίνουν αμελλητί και με κάθε πρόσφορο μέσο στην ενημέρωση του συναδέλφου που εκπροσωπεί την πλευρά του αντιδίκου για την ημερομηνία της νέας δικασίμου.