Καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ Χίου, για τους απλήρωτους γιατρούς του ΠΕΔΥ

Απλήρωτοι επί επτά μήνες και σε υπηρεσιακοί εκκρεμότητα παραμένουν οι γιατροί του ΠΕΔΥ Χίου, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Τμήμα Υγείας Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, που καλεί πολίτες και εργαζόμενους να αγωνιστούν για σωστές δημόσιες παροχές στην υγεία.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

Σε αναμονή των πολιτικών εξελίξεων και της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας βρίσκεται πλέον και επισήμως το επιτελείο του υπουργείου Υγείας.

Ο Μάκης Βορίδης, υπουργός υγείας, επισήμως πλέον   στρέφει όλο του το ενδιαφέρον στις επικείμενες εκλογές αδιαφορώντας για το υπουργείο του  οποίου προΐσταται

Και δεν είναι λίγοι οι παράγοντες της αγοράς που υποστηρίζουν πως εδώ και αρκετούς μήνες πολλές διαδικασίες είναι «παγωμένες» αφού ο Μάκης Βορίδης επιλέγει να διαχειρίζεται και να μην αλλάζει τίποτα στα δεδομένα του τομέα του

Πριν από επτά μήνες ο προκάτοχος του, ο Αδωνις Γεωργιάδης, αποφάσισε να διαλύσει τη υπάρχουσα δομή υγείας (ΙΚΑ,) απολύοντας όλους τους γιατρούς. Ζήτησε δε από όσους επιθυμούσαν, να παραμείνουν στο ΠΕΔΥ σαν εργαζόμενοι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης (κλείνοντας τα ιατρεία τους) υποσχόμενος ότι στο άμεσο μέλλον θα κρινόντουσαν ώστε να εξισωθούν με τους γιατρούς του ΕΣΥ. Στην επιλογή αυτή προχώρησαν τέσσερεις γιατροί στη Χίο . Η υπόσχεση όμως για κρίσεις και οικονομικές εξισώσεις με τους συναδέλφους τους στο ΕΣΥ έμεινε στα υπερφίαλα λόγια του κ. Γεωργιάδη. Καθόλου πρωτότυπο για την κυβέρνηση της μνημονιακής ισοπέδωσης,

Επίσης έξι ακόμη γιατροί προσλήφθηκαν στο ΠΕΔΥ Χίου με συμβάσεις μερικής απασχόλησης.

Αυτοί δεν έχουν πληρωθεί ούτε ένα ευρώ   από τότε που προσλήφθηκαν, δηλαδή επί επτά μήνες εργάζονται απλήρωτοι. Και ενώ το Δημόσιο παρανομεί κανονικότατα   παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις   και διαμαρτυρίες τους προς την ΔΥΠΕ αλλά και το υπουργείο Υγείας εισέπραξαν εμπαιγμούς και απαξίωση. Παρόμοια ήταν και η στάση των δύο βουλευτών της συγκυβέρνησης.. που κατά τα άλλα κόπτονται για την Χίο και τους πολίτες της.

Έτσι δεν είναι τυχαίο πως οι περιβόητες και πολυδιαφημιζόμενες προσλήψεις στο ΠΕΔΥ, όχι απλά δεν προχώρησαν όπως εκτιμούσαν οι ανευθυνοϋπεύθυνοι του υπουργείου υγείας , ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν έστω και στοιχειωδώς τα πολυϊατρεία αλλά αποδείχτηκαν «φιάσκο»

Οι ασθενείς είναι στον αέρα, αλλά αυτό δε φαίνεται να ενοχλεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αφού σκοπό έχει την απαξίωση και στο τέλος την διάλυση όλων των δημοσίων δομών υγείας για να ενισχύσει   τον ιδιωτικό τομέα της περίθαλψης

Για όλους αυτούς τους λόγους καταγγέλλουμε αυτές τις μεθοδεύσεις, καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και δεσμευόμαστε ότι η αυριανή κυβέρνηση της Αριστεράς θα έχει σαν πρώτο μέλημά της την παροχή σωστών υπηρεσιών   πρωτοβάθμιας υγείας από το δημόσιο σε όλους τους πολίτες και την αποκατάσταση αδικιών στους εργαζομένους και σε αυτόν κλάδο.

Πρέπει λοιπόν όλοι μαζί – πολίτες και εργαζόμενοι στην υγεία – να αγωνιστούμε για να σώσουμε και να αναβαθμίσουμε την δημόσια υγεία, με σωστές δημόσιες παροχές και με σεβασμό στους πολίτες και στους εργαζόμενους σε αυτήν.