Κεσάτια στην κυριακάτικη ανοικτή αγορά

Λίγο η αποτρεπτική ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου, λίγο η αντίστοιχη του Εργατικού Κέντρου περί Κυριακής αργίας, αυξημένης αμοιβής και πρόσκλησης ελέγχων από την επιθεώρηση Εργασίας κι αν προσθέσουμε και τον μάλλον κακό καιρό, η Κυριακή αυτή ήταν ανοικτή από λίγους και κατ’ επέκταση πενιχρά ήταν και τα αποτελέσματα.

Η κίνηση στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της πόλης ήταν εξαιρετικά περιορισμένη, ενώ ακόμα λιγότεροι ήταν εκείνοι που έμπαιναν στα λίγα ανοικτά εμπορικά καταστήματα για να δουν ή και να ψωνίσουν.

aplota_kyriaki 2

Φαίνεται ότι οι αντιδράσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων έπιασαν τόπο, έστω κι αν ο Εμπορικός Σύλλογος είχε φροντίσει να αναφέρει στην προ ημερών ανακοίνωσή του ότι όποιος το επιθυμεί μπορεί να ανοίξει το κατάστημά του, αφού αυτό είναι σύμφωνο με την ισχύουσα νομοθεσία.

Για την ιστορία να επαναλάβουμε την ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Χίου και των άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων, που αναφέρει τα ακόλουθα:

Εν όψει της επικείμενης λειτουργίας των καταστημάτων την Κυριακή το Εργατικό Κέντρο Χίου, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων και Υπαλλήλων σε Εμπορικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών καθώς και το μέλος της διοίκησης του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Χίου κ. Ευστάθιος Μπατίδης, ενημερώνουν τους συνάδελφους εργαζόμενους που θα αναγκαστούν να δουλέψουν τους υπερωρίες που τους επιβάλλουν, ενημερώνοντας ταυτόχρονα εργοδότες και ελεγκτικούς μηχανισμούς ότι για τις συγκεκριμένες υπερωρίες προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία:

Το προσωπικό που θα απασχοληθεί νόμιμα κατά την Κυριακή, αμείβεται με το νόμιμο ημερομίσθιο ή το 1/25 του μισθού προσαυξημένο με 75% στο καταβαλλόμενο ωρομίσθιο.
Οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν την Κυριακή οφείλουν: Α) Σε όσους αμείβονται με ημερομίσθιο, το καταβαλλόμενο ημερομίσθιο και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί επί του νομίμου ημερομισθίου τους. Επιπλέον οφείλουν να χορηγήσουν αναπληρωματική ανάπαυση (ρεπό) σε άλλη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας. Β) σε όσους αμείβονται με μηνιαίο μισθό οφείλουν προσαύξηση 75% του νομίμου μισθού τους και αναπληρωματική ανάπαυση, είτε πρόκειται για επιχειρήσεις που υπάγονται τους διατάξεις περί υποχρεωτικής ανάπαυσης την Κυριακή και τους ημέρες αργίας είτε για επιχειρήσεις που δεν υπάγονται τους διατάξεις αυτές.

Ζήτημα καταβολής και του 1/25 του μηνιαίου γεννάται μόνο αν δεν χορηγηθεί συμπληρωματική μέρα ανάπαυσης.
Σε ορισμένες επιχειρήσεις, που ορίζονται από το νόμο, επιτρέπεται η εργασία κατά την Κυριακή. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να δοθεί αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης στον εργαζόμενο μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Προϋπόθεση για να χορηγηθεί ολόκληρη ημέρα αναπληρωματικής αργίας είναι να εργασθεί κατά την Κυριακή άνω των 5 ωρών. Σε περίπτωση που απασχοληθεί λιγότερο από 5 ώρες χορηγούνται αντίστοιχες ώρες ανάπαυσης.

Υπενθυμίζουμε δε τους εργοδότες που δεν έχουν καταβάλει το επίδομα αδείας τους εργαζομένους τους να προβούν άμεσα σε αποπληρωμή του καθώς πλησιάζει η περίοδός των Χριστουγέννων και συνεπώς η καταβολή και του Δώρου Χριστουγέννων ως τους 21 Δεκεμβρίου. Τόσο το επίδομα αδείας όσο και το δώρο Χριστουγέννων είναι υποχρεωτικά και η μη καταβολή τους φέρει ποινές από το νόμο.

Καλούμε την Επιθεώρηση Εργασίας και το ΙΚΑ να προβούν στους ανάλογους ελέγχους, καταλήγει η ανακοίνωση.