Κραχ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, προκαλούν οι πολιτικές εξελίξεις

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 18:30 Απώλειες 12,78%, τις μεγαλύτερες που είχε να δει από το 1987, σημείωσε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μια συνεδρίαση που ξέφευγε από κάθε όριο. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 902,84 μονάδες, χάνοντας μέσα στην ημέρα 132,24 μονάδες.

Σαρωτικές πωλήσεις 

Βυθίζεται το Χρηματιστήριο καταγράφοντας μία από τις μεγαλύτερες ημερήσιες πτώσεις στην ιστορία του. Η κατακόρυφη αύξηση του πολιτικού ρίσκου της χώρας δημιούργησε συνθήκες κραχ στο Χ.Α .,που έφθασε ενδοσυνεδριακά να υποχωρεί έως και -11%. Η επίσπευση της προεδρικής εκλογής προκαλεί σοκ στη χρηματιστηριακή αγορά καθώς ανοίγει το δρόμο για άμεσες εθνικές εκλογές και φέρνει τη χώρα μπροστά στο φάσμα μιας κυβερνητικής αλλαγής, με απρόβλεπτες εξελίξεις στις σχέσεις με τους δανειστές.
Από το πρωϊ οι εντολές πώλησης έχουν κυριαρχήσει σ όλο το χρηματιστηριακό ταμπλό. Ταυτόχρονα έχουν εκτοξευθεί οι αποδόσεις και παράλληλα μειώνονται οι τιμές των διεθνών ομολογιακών εκδόσεων για τις εισηγμένες της υψηλής κεφαλαιοποίησης Ftse 25. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου έχει αναρριχηθεί πάνω από το 7,90%.

Σαρωτικές είναι οι πωλήσεις στις τράπεζες με το δείκτη του κλάδου να υποχωρεί πάνω από 13%.

Βασικοί πωλητές είναι σήμερα κυρίως εγχώρια χαρτοφυλάκια, διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων και σε μικρότερο βαθμό τα ξένα hedge funds αφού έχουν κλείσει τις τοποθετήσεις τους για το 2014. Ωστόσο η επίσπευση των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα θα υποχρεώσει αρκετά ξένα επενδυτικά σχήματα να προχωρήσουν σε κινήσεις αναδιάρθρωσης των χαρτοφυλακίων νωρίτερα από τον Ιανουάριο 2015 που έθεταν ως στόχο με βάση το σκεπτικό ότι η ψήφιση προέδρου της Δημοκρατίας θα γινόταν τον Μάρτιο του 2015.

Δεν καταγράφεται πανικός  στους Έλληνες επενδυτές αφού υπάρχει μακρά αποχή των επενδυτών γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από τις ενεργές μερίδες του Νοεμβρίου όπου οι κωδικοί στην Ελλάδα που πραγματοποίησαν δεν ξεπέρασαν τις 20.000. Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές  εκτιμούν ότι το ελληνικό χρηματιστήριο  βρίσκεται τώρα μπροστά σε ένα εξαιρετικά αμφίρροπο «στοίχημα», που η έκβαση του εξαρτάται από το αποτέλεσμα της προεδρικής εκλογής. Ώσπου να ολοκληρωθεί η διαδικασία, το πολιτικό ρίσκο θα είναι ο βασικός καταλύτης διαμόρφωσης κλίματος και τάσης. Η μεταβλητότητα θα αυξηθεί, η συναλλακτική κίνηση θα είναι περιορισμένη, ενώ η τάση θα διαμορφώνεται καθημερινή με βάση  την τρέχουσα ειδησεογραφία.

ΠΗΓΗ: www.kathimerini.gr