Υπόλογη η ΔΕΗ για την πυρκαγιά

Η ομόθυμη συμπαράσταση του δημοτικού συμβουλίου στους πληγέντες από την μεγάλη πυρκαγιά του Οκτωβρίου στο Μελανειός και η ομόφωνη καταδίκη της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, από τις ανεμογεννήτριες της οποίας προκλήθηκε η πυρκαγιά, εκφράστηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του οργάνου.

Παρά το προχωρημένο της ώρας, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, το θέμα συζητήθηκε ευρέως στο δημοτικό συμβούλιο, όπου εκπρόσωποι των κατοίκων των χωριών Μελανειούς, Αγίου Γάλακτος και Νενητουρίων, παρέθεσαν συγκεκριμένα στοιχεία για τις καταστροφικές συνέπειες της πυρκαγιάς, καθώς και για την αδιαφορία της ΔΕΗ, που διατηρεί το αιολικό πάρκο. στο Μελανειός.

Μιλώντας υπό την ιδιότητα του κατοίκου της περιοχής, ο διευθυντής του Αστραπάρη κ. Γιάννης Στεβής αναφέρθηκε στο μέγεθος των ζημιών, που από τις έως στιγμής καταμετρήσεις περιλαμβάνουν περί τα 3.000 ελαιόδεντρα και περίπου άλλα 1000 παραγωγικά δέντρα. Πλέον τούτων, ανυπολόγιστη είναι η ζημιά στο περιβάλλον της περιοχής, στη ρεματιά του Αγίου Γάλακτος και στον ανεμόμυλο. Αναφέρθηκε, επίσης, στις έως τώρα διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της   εταιρείας, για τις αποζημιώσεις των κατοίκων, τονίζοντας ότι ακόμα η ΔΕΗ Ανανεώσιμες δεν έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις.

Με ιδιαίτερα δραματικό τρόπο περιέγραψε ο καθηγητής κ. Κώστας Φραγκομίχαλος το βεβαρυμένο παρελθόν του αιολικού πάρκου στην ποιότητα ζωής των κατοίκων του Μελανειούς, αναφέρθηκε σε ανάλογα περιστατικά πυρκαγιών και απαίτησε την άμεση λήψη μέτρων και την προστασία του δήμου Χίου, για να μην καούν κυριολεκτικά οι κάτοικοι και τα χωριά της περιοχής.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο πόρισμα του ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, το οποίο αν και έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες από την πυρκαγιά ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί.

Ομόθυμη καταδίκη

Το σύνολο των μελών του δημοτικού συμβουλίου στάθηκε με ιδιαίτερα επικριτικό τρόπο στην διαχρονική στάση της ΔΕΗ και απαίτησε να δοθεί συνολική λύση τόσο στις ζημιές και στα προβλήματα που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά, όσο και στην συμμόρφωση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Πέραν του υπομνήματος, που αμέσως μετά την πυρκαγιά κατέθεσαν στο δημοτικό συμβούλιο οι πρόεδροι των τριών κοινοτήτων, χθες κατετέθη ένα συνολικό πρόγραμμα δράσεων και διεκδικήσεων, που αφορούν την αποζημίωση των πληγέντων για τις καταστροφές του φυτικού κεφαλαίου και την αποκατάσταση της περιοχής.

Το δημοτικό συμβούλιο συγκρότησε ειδική επιτροπή, από δημοτικούς συμβούλους και εκπρόσωπο των κατοίκων, η οποία θα διερευνήσει όλες τις πτυχές του προβλήματος και θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις.

pyrkagi_symv 0

 

Προτάσεις δράσεων και παρεμβάσεων

Από τους εκπροσώπους των κατοίκων των τριών χωριών κατατέθηκε συμπληρωματικό προς το προηγούμενο υπόμνημα πρόγραμμα δράσεων και παρεμβάσεων, το οποίο αποτελεί την βάση για τις περαιτέρω ενέργειες του δήμου Χίου και έγινε ομόφωνα αποδεκτό από το δημοτικό συμβούλιο.

Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

1) Να σταθεί ο Δήμος Χίου αρωγός των πληγέντων, ορίζοντας – σε πρώτη φάση και εφόσον τούτο κριθεί αναγκαίο – συμβούλους (νομικό και τεχνικό), οι οποίοι θα συμμετέχουν στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με την ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., για την καταβολή εύλογων και δίκαιων αποζημιώσεων στους πληγέντες.

2) Η Δασική Υπηρεσία να καταμετρήσει την καμένη περιοχή, ώστε να αποτυπώνεται και σε αριθμούς το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής στην περιοχή.

3) Η Δασική Υπηρεσία να εκδώσει γενικής ισχύος άδεια, για τον καθαρισμό των καμένων αγροτικών εκτάσεων και να μην ζητά από κάθε ενδιαφερόμενο ατομική άδεια για να καθαρίσει το χωράφι του από τα καμένα, εφόσον πρόκειται για σπάρτους ή δασικά δέντρα, τα οποία συνυπήρχαν μαζί με τα παραγωγικά δέντρα της περιοχής.

4) Να ληφθούν μέτρα καθαρισμού και προστασίας του δικτύου των αγροτικών δρόμων, οι οποίοι λόγω της αποψίλωσης του εδάφους δέχονται μεγάλες ποσότητες νερού και κινδυνεύουν κυριολεκτικά να εξαφανισθούν.

5) Να γίνει, σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες και με δαπάνη της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., η επισκευή του ανεμόμυλου στο Άγιο Γάλας, ο οποίος υπέστη μεγάλη ζημιά από την πυρκαγιά και αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας του σύντομα θα καταρρεύσει. Για τον σκοπό αυτόν, ο Δήμος Χίου με τις τεχνικές υπηρεσίες του να εκπονήσει μελέτη εργασιών επισκευής και αποκατάστασης του κτιρίου.

6) Να διεκδικήσει ο Δήμος Χίου από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. ουσιαστική αποζημίωση για την οικολογική καταστροφή που προκλήθηκε στην περιοχή, ιδιαίτερα στο ρέμα με τα αιωνόβια πλατάνια, στην περιοχή του Αγίου Γάλακτος. Να χρησιμοποιήσει δε τους πόρους αυτούς για την αποκατάσταση της περιοχής και την αναβάθμισή της.

7) Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποφυγή στο μέλλον κάθε κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς από τις ανεμογεννήτριες του Μελανειούς και να υποχρεωθεί η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.: Πρώτον, να εκσυγχρονίσει τις εγκαταστάσεις της, όπως εκ του Νόμου έχει υποχρέωση, δεύτερον να προσλάβει το αναγκαίο προσωπικό για τον έλεγχο και την ομαλή λειτουργία της εγκατάστασης και τρίτον να λαμβάνει όλα τα προληπτικά μέτρα αποφυγής κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς (καθαρισμός του χώρου, δημιουργία αντιπυρικών ζωνών κ.λπ.). Σε αντίθετη περίπτωση, ο Δήμος Χίου να κινήσει όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες, για την διακοπή λειτουργίας των εγκαταστάσεων.

8) Να υποχρεωθεί η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. στην καταβολή αντισταθμιστικών οφελών, για την προκαλούμενη όχληση στην περιοχή του Μελανειούς και να κατευθυνθούν οι σχετικοί πόροι στην λήψη μέτρων και στην εκτέλεση έργων αναβάθμισης της περιοχής.