Λουκέτο αύριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Σε ενιαίο πανεργατικό – πανδημοσιοϋπαλληλικό μέτωπο καλούν αύριο, Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014, όλους τους εργαζόμενους της Χίου οι φορείς και τα συνδικάτα του νησιού, συμμετέχοντας στην πανελλαδική 24ωρη απεργία, που έχουν κηρύξει οι κεντρικές συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Την ίδια μέρα, από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, ο Εμπορικός Σύλλογος Χίου καλεί τα μέλη του να κλείσουν τα εμπορικά καταστήματά τους «ως ένδειξη διαμαρτυρίας στην ψήφιση του νέου προϋπολογισμού της φτωχοποίησής μας».

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν την Τρίτη στο Εργατικό Κέντρο Χίου οι εκπρόσωποι των συνδικάτων τονίσθηκε η ανάγκη συμμετοχής στο συλλαλητήριο της Πέμπτης, στις 10.30 το πρωί, στην πλατεία Βουνακίου, ως απάντηση στην συνεχιζόμενη πολιτική λιτότητας, που σηματοδοτεί και ο προϋπολογισμός που κατατίθεται στη Βουλή την ίδια ημέρα.

Την Πέμπτη, επίσης, το ΠΑΜΕ καλεί σε απεργία όλους τους εργαζόμενους του νησιού και οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11 το πρωί, στην αρχή της Απλωταριάς.

Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου συμμετέχει στην απεργία της 27ης Νοεμβρίου 2014 και καλεί τα μέλη του σε συγκέντρωση, στις 11 το πρωί, στα γραφεία του.

Υπενθυμίζουμε ότι με απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας την Πέμπτη τα πλοία θα μείνουν δεμένα στα λιμάνια. Η απεργία των ναυτικών, η οποία ξεκινά στη μία τα ξημερώματα και λήγει τα μεσάνυχτα, αφορά όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Τα αιτήματα του ψηφίσματος

Παλεύουμε:

 • Για να χτίσουμε όλοι μαζί μια κοινωνία αλληλεγγύης, κοινωνικής δικαιοσύνης και αληθινής δημοκρατίας, όπου οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους θα είναι πάνω από τα κέρδη και τα συμφέροντα της διαπλοκής, τραπεζιτών και δανειστών
 • Για να ανατρέψουμε την άδικη σε βάρος των εργαζομένων φορολογία
 • Για να καταργήσουμε στην πράξη όλους τους αντεργατικούς νόμους που τσακίζουν τις συλλογικές συμβάσεις.
 • Για μόνιμη σταθερή δουλειά με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους
 • Για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών. Να καταργηθεί ο νόμος για την αξιολόγηση καθώς και ο αντιεκπαιδευτικός νόμος για το λύκειο.
 • Για δημόσιο και δωρεάν σχολείο που να χωρά όλα τα παιδιά.
 • Όχι στις διαθεσιμότητες. Καμία απόλυση συναδέλφου. Επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων και διαθέσιμων συναδέλφων στο δημόσιο.
 • Καμία περικοπή σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Πλήρη κάλυψη την ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
 • Επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας.
 • Επαναφορά των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των ναυτεργατών στο καθεστώς προ των μνημονίων και των σχετικών εφαρμοστικών νόμων.

Τι προβάλλει το ΠΑΜΕ

Το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή του καλεί όλους τους εργαζόμενους να αγωνιστούν για:

 • Υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης με επαναφορά στα 751 ευρώ για όσους αμείβονται με το βασικό μισθό, ως ελάχιστη βάση για αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς. Να επανέλθουν οι κατώτεροι κλαδικοί μισθοί στα επίπεδα του 2009. Να καταργηθεί το αίσχος των άθλιων μισθών πείνας, των 586 και 511 ευρώ. Κανένας εργαζόμενος χωρίς συλλογική σύμβαση. Να βάλουμε τέρμα στη σύγχρονη γκιλοτίνα των ατομικών συμβάσεων. Να καταργηθούν άμεσα όλοι οι αντεργατικοί νομοί που τσακίζουν τις συλλογικές συμβάσεις. Να αποκατασταθούν οι σταθερές εργασιακές σχέσεις.
 • Κάλυψη των απωλειών και πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και των παροχών. Τα έχουν πληρώσει οι εργαζόμενοι με το παραπάνω! Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες των Ταμείων από το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των εφαρμοστικών νόμων που επηρεάζουν την Κοινωνική Ασφάλισηκαι τις συντάξεις. Κατώτερη σύνταξη στα 600 ευρώ. Κανένας εργαζόμενος ανασφάλιστος. Άμεση αποκατάσταση των απωλειών, της 13ης και 14ης σύνταξης.
 • Κάλυψη όλων των ανέργων για όσο διαρκεί η ανεργία. Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ. Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων. Να βαρύνονται το κράτος και οι εργοδότες. Να σταματήσει το σκλαβοπάζαρο των προγραμμάτων απασχόλησης.

Η συμμετοχή των ΑμεΑ

Η Περιφερειακή Ομοσπονδία συμμετέχει στην πανελλαδική απεργία της 27ης Νοεμβρίου και καλεί τα μέλη της, άτομα με αναπηρία, γονείς A.μεΑ. και τις οικογένειες τους, ενόψει και της 3ης Δεκεμβρίου, να δώσουν δυναμικά το παρόν στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν, δίπλα στους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους άνεργους.