Μάχη για την πρωτιά στη Χίο

Μπροστά σε ένα ριζικά διαφορετικό πολιτικό σκηνικό φέρνει και τη Χίο η εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου 2015. Τώρα, πλέον, θεωρείται δεδομένο ότι οι έδρες θα μοιραστούν μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ και το ενδιαφέρον βρίσκεται αν η Νέα Δημοκρατία θα χάσει την πρωτιά στη Χίο.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό, όσο κι αν φαντάζει δύσκολο, αφού υπάρχει μια διαφορά 5.000 ψήφων ανάμεσα στα δύο κόμματα από τις εκλογές του Ιουνίου 2012. Τότε, η Ν.Δ. είχε σχεδόν υπερδιπλάσιο αριθμό ψήφων, ενώ στις εκλογές του Μαΐου του ίδιου χρόνου η διαφορά ήταν πάνω από το διπλάσιο.

Τα αποτελέσματα των εκλογών του 2012

Να υπενθυμίσουμε κατ΄ αρχήν τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου 2012, τα οποία έχουν ως ακολούθως (σε παρένθεση τα αποτελέσματα του Μαΐου του ίδιου έτους):

  1. Νέα Δημοκρατία ψήφοι 10.786, ποσοστό 34,19% (7.782 και 24,16%).
  2. ΠΑΣΟΚ ψήφοι 6.000, ποσοστό 19,02% (6.049 και 18,78%).
  3. ΣΥΡΙΖΑ ψήφοι 5.815, ποσοστό 18,43% (3.506 και 10,89%).
  4. ΔΗΜΑΡ ψήφοι 2.464, ποσοστό 7,81% (3.000 και 9,31%).

Να ξεκαθαρίσουμε ότι η οριακή εκλογή βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στο νησί μας θεωρείται αδύνατον να επαναληφθεί, αφού οι μόλις 185 ψήφοι διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ, που τον Ιούνη του 2012 έστειλαν τον κ. Κώστα Τριαντάφυλλο στη Βουλή, έχουν – κατά γενική ομολογία – εξανεμιστεί.

Θα επέλθει η λεηλασία του ΠΑΣΟΚ;

Η μεγάλη δεξαμενή άντλησης ψήφων, που θα φτάσει ενδεχομένως και στο επίπεδο της λεηλασίας, φαντάζει ο χώρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος μετά την διάσπασή του – στο ΠΑΣΟΚ και στο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών – θα υποστεί τις μεγαλύτερες πιέσεις και από τα δύο μεγάλα κόμματα, καθώς και από το Ποτάμι.

Οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, πρώην ενιαίου και νυν διαιρεμένου, εξαντλημένες από τη συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα και χωρίς κανένα βαρύ όνομα, με ψηφοδέλτια ελλιπή που συγκροτήθηκαν από.. επίστρατους, μάλλον δεν θα αντέξουν. Πλέον δε τούτου οι άλλοτε μεγαλοπαράγοντες του χώρου στη Χίο ουδεμία ενεργό ανάμειξη έχουν στην εκλογική μάχη, παρακολουθούν εξ αποστάσεως τα δρώμενα και ακονίζουν τα μαχαίρια για την επόμενη μέρα.

Το ζήτημα είναι πού θα κατευθυνθούν οι ψηφοφόροι του. Πρέπει να σημειώσουμε ότι ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2012 το ΠΑΣΟΚ κράτησε αλώβητες τις δυνάμεις του, στις 6.000 ψήφους.

Ποιος θα πάρει τους περισσότερους ψηφοφόρους

Τις πιθανότητες να προσελκύσει τον μεγαλύτερο όγκο έχει ο ΣΥΡΙΖΑ για δύο, κυρίως, λόγους: Πρώτον, φαντάζει ως το κόμμα κυβέρνησης της επόμενης ημέρας, κάτι που θέλγει όλους εκείνους τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, που είχαν συνηθίσει να είναι με την εξουσία και δεύτερον γιατί το ψηφοδέλτιό του έχει και τα πρόσωπα εκείνα που είχαν μια κάποια σχέση με τον χώρο και θεωρούνται ως πλέον οικεία.

Η Νέα Δημοκρατία, που θα μπορούσε να εισπράξει μεγαλύτερο όφελος, κατέρχεται στη Χίο με έντονες διαμάχες μεταξύ των υποψηφίων βουλευτών της, κάτι που λειτουργεί αποτρεπτικά όχι μόνον για τους πρώην ψηφοφόρους του χώρου του ΠΑΣΟΚ, αλλά ακόμα και για τους παραδοσιακά δικούς της.

Επιπλέον, από τους υποψηφίους της λείπει το πρόσωπο εκείνο που θα μπορούσε λόγω κεντρώας ενδεχομένως προέλευσης ή αντίληψης να προσελκύσει τα πλέον συντηρητικά τμήματα των πρώην ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

Πώς κλείνει το «ταμείο»

Σ’ αυτήν, λοιπόν, την «μοιρασιά» φαίνεται ότι βγαίνει κερδισμένος ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει και το προβάδισμα να πάρει ψήφους από την δεξαμενή της ΔΗΜΑΡ. Παρόλο που η τελευταία κατέρχεται με σταθερό ψηφοδέλτιο στη Χίο, έχει υποστεί ανήκεστο βλάβη, λόγω αφενός της συμμετοχής της στην κυβέρνηση του 2012 και αφετέρου, λόγω των κλυδωνισμών και της επαμφοτερίζουσας στάσης της έως τη διαδικασία της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πρέπει να αναφέρουμε την προνομιακή θέση της Νέας Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά την προσέλκυση ψηφοφόρων από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τον ΛΑΟΣ, κόμματα τα οποία – κυρίως οι ΑΝΕΛ – θα υποστούν μεγάλη πίεση στις επικείμενες εκλογές.

Αφήνουμε τελευταίο το Ποτάμι, το οποίο θα πάρει ψήφους από όλους τους προαναφερθέντες χώρους, αλλά κυρίως το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία και δευτερευόντως από την ΔΗΜΑΡ. Ακόμα το ΚΚΕ, το οποίο θα έχει ενδιαφέρον αν θα ανακτήσει μέρος των ψηφοφόρων του, που έχασε ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2012 ή αν θα παραμείνει στα χαμηλά του.

Ούτως εχόντων των πραγμάτων, η μάχη για την πρώτη θέση στη Χίο θα είναι εξαιρετικά σκληρή και φαντάζει δύσκολο – αριθμητικά – να την κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο κι εδώ είναι η διαφορά, όλο το σκηνικό θα παιχθεί στο ρεύμα της τελευταίας ημέρας, σε εκείνους που κάθε φορά κρίνουν με τη δυναμική και μαζική απόφασή τους το τελικό αποτέλεσμα. Υπό την έννοια αυτή όλα είναι πιθανά.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ