Μας σκέπασε σκόνη από την Αφρική – Συνεχίζονται οι θυελλώδεις άνεμοι

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι θυελλώδεις άνεμοι σχεδόν σε όλη τη Χίο, ιδιαίτερα δε στα βόρεια του νησιού η κατάσταση είναι πρωτοφανής, όπως μας την περιγράφουν άνθρωποι που έχουν ζήσει ανάλογες καταστάσεις στο παρελθόν.

Η σφοδρότητα του αέρα είναι τόσο μεγάλη, που μετά δυσκολίας μπορεί κανείς να κινηθεί σε ανοικτό χώρο. Επίσης, η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική και η ορατότητα περιορισμένη, λόγω της μεταφοράς μεγάλων ποσοτήτων σκόνης από τη Αφρική.

Σε όλη τη Χίο είναι συνεχείς οι διακοπές ρεύματος, περιορισμένης – ωστόσο -έκτασης, ενώ λόγω των ανέμων υπάρχουν κα στιγμιαίες διακοπές στην ηλεκτροδότηση, οι οποίες και θέτουν εκτός λειτουργίας κυρίως τις ηλεκτρονικές συσκευές. Από τη ΔΕΗ έγινε γνωστό ότι οι επεμβάσεις στα δίκτυα δεν έχουν σταματήσει, κυρίως στις περιοχές όπου καμένα δέντρα πέφτουν στις γραμμές.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία από το Σάββατο έως και σήμερα Κυριακή έχει επέμβει σε πολλές περιπτώσεις, κυρίως για την κοπή πεσμένων δέντρων στην πόλη της Χίου (Φάρκαινα και Ευαγγελίστρια), στο Λιθί, στην Βέσσα, στην Ελίντα, στα Θυμιανά, στο Χαλκειός, στα Καρδάμυλα, στις Αμάδες και αλλού. Επίσης, επενέβη το Σάββατο για την απελευθέρωση ενός οχήματος στην περιοχή Μάναγρος της Βολισσού και την άντληση υδάτων από σπίτι στις Καρυές.

Θεωρητικά, προβλέπεται μείωση της έντασης των ανέμων από το βράδυ της Κυριακής, ενώ εξακολουθεί να είναι σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου πλοίων από το λιμάνι του Πειραιά.