Μειώθηκαν κατά 45% οι τιμές των ακινήτων μέσα στην κρίση

Της Στεφανίας Σούκη

Επτά χρόνια. Τόσο φαίνεται ότι θα διαρκέσει η μεγαλύτερη κρίση που έχει βιώσει τις τελευταίες δεκαετίες η εγχώρια κτηματαγορά και ανέτρεψε πεποιθήσεις δεκαετιών για τον Έλληνα, ο οποίος θεωρούσε ανέκαθεν το ακίνητο ως την πιο σίγουρη επένδυση για τις αποταμιεύσεις του.

Στο 45% λοιπόν προβλέπεται ότι θα φτάσει σωρευτικά από τις αρχές της κρίσης, και συγκεκριμένα για την επταετία 2009-2015, η πτώση στις τιμές των κατοικιών στη χώρα μας, προτού οι ιδιοκτήτες ανά την Ελλάδα δουν τις τιμές να σταθεροποιούνται από το 2016 και μετά. Αυτό τουλάχιστον λένε οι εκτιμήσεις της Τραπέζης της Ελλάδος, τοποθετώντας την πτώση των τιμών για εφέτος πέριξ του 7%.

«Η πτώση στις τιμές των κατοικιών σε όλη την Ελλάδα συνεχίζει να αποκλιμακώνεται μέσα στο 2014, ωστόσο θεωρούμε ότι θα έχει συνέχεια και για το 2015», επισημαίνει στο «business stories» ο κ. Θεόδωρος Μητράκος, επικεφαλής του τμήματος Αναλύσεων για τα ακίνητα της Τραπέζης της Ελλάδας.

Η ΤτΕ μάλιστα αναμένεται τις αμέσως επόμενες μέρες να βγάλει τα επίσημα στοιχεία για το εννεάμηνο του 2014 σχετικά με το πώς έχουν κινηθεί οι τιμές των κατοικιών ανά την Ελλάδα με βάση τα στοιχεία που συλλέγει από τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, όπως αυτά προκύπτουν από τις εκτιμήσεις που διενεργούν οι ίδιες οι τράπεζες: «Πάντως, για το σύνολο της φετινής χρονιάς, η μείωση των τιμών των οικιστικών ακινήτων αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στο 7%, με το αντίστοιχο ποσοστό από την αρχή της κρίσης για την εξαετία 2009-2014 να διαμορφώνεται στο 38%-40%. Επιπλέον, με βάση τις εκτιμήσεις που έχουμε, θεωρούμε ότι η πτώση στις τιμές των σπιτιών θα συνεχιστεί και το 2015, αν και με χαμηλότερους ρυθμούς σε σύγκριση με ό,τι έχουμε δει μέχρι σήμερα. Σωρευτικά, από τις αρχές της κρίσης έως και το 2015 εκτιμάμε ότι η πτώση τελικά ως προς τις τιμές των σπιτιών στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί κοντά στο 45%».

Υπερφορολόγηση, υπερπροσφορά, ανεργία

Για ποιους λόγους αναμένεται να συνεχιστεί η μείωση των τιμών των οικιστικών ακινήτων; Μπορεί οι γενικότερες προσδοκίες για την ελληνική οικονομία να εμφανίζονται εσχάτως βελτιωμένες, τα δεδομένα ωστόσο που επηρεάζουν την πορεία της αγοράς των κατοικιών δεν έχουν αλλάξει και ούτε πρόκειται να αλλάξουν στο αμέσως προσεχές διάστημα: μεγάλη προσφορά κατοικιών, μειωμένο διαθέσιμο εισόδημα των εν δυνάμει αγοραστών, υψηλά ποσοστά ανεργίας, υπερφορολόγηση στα ακίνητα θα συνεχίσουν να κρατούν προς τα κάτω τις τιμές, αν και με χαμηλότερους ρυθμούς πτώσης σε σύγκριση π.χ. με την κορύφωση της κρίσης, το 2012, οπότε οι τιμές είχαν παρουσιάσει το υψηλότερο ποσοστό πτώσης – κατά 11,7%.

Στους παράγοντες που επηρεάζουν προς τα κάτω την αγορά φαίνεται να συμφωνούν και οι μεσίτες στους οποίους απευθύνεται για τις εκτιμήσεις τους η ΤτΕ. Αντίθετα, τα μεγάλα μεσιτικά γραφεία και οι σύμβουλοι ακινήτων ανεβάζουν το ποσοστό της πραγματικής πτώσης στις τιμές των κατοικιών κατά μέσο όρο σε όλη την Ελλάδα ήδη στο 50% για την περίοδο από το 2009 έως και τις αρχές του 2014. Ωστόσο εμφανίζονται ελαφρώς πιο αισιόδοξοι για την περαιτέρω πορεία της αγοράς, αφού ένας στους δύο, ή αλλιώς ποσοστό 52%, κρίνει ότι στο τέλος του β’ τριμήνου του 2014 οι συνθήκες στην αγορά κατοικίας σταθεροποιήθηκαν και ένα 42% ότι αυτές έχουν βελτιωθεί. Το 39% των μεσιτών θεωρεί ότι θα υπάρξει σταθεροποίηση τα επόμενα τρίμηνα, το 59% ότι θα υπάρξει μικρή βελτίωση και μόλις 2% ότι οι συνθήκες θα επιδεινωθούν.

Σταθεροποίηση από φέτος στην επαγγελματική στέγη

«Για τα επαγγελματικά ακίνητα (σ.σ.: καταστήματα, γραφεία) οι εκτιμήσεις είναι θετικότερες, θα ανακάμψουν ταχύτερα και ήδη βλέπουμε από φέτος μια σταθεροποίηση στις τιμές», αναφέρει ο κ. Μητράκος και συνεχίζει: «Τα επαγγελματικά ακίνητα είναι πιο άμεσα συνδεδεμένα με την πορεία της ελληνικής οικονομίας και αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για την αύξηση του ΑΕΠ μέσα στο 2015, εκτιμάται ότι οι μεταβολές στις τιμές θα είναι μηδενικές, με ελαφρά αυξητική τάση το επόμενο έτος».

Συνολικά ως προς την πτώση των τιμών στα επαγγελματικά ακίνητα για την πενταετία 2009-2013, η βάση δεδομένων της ΤτΕ (η οποία στηρίζεται στα στοιχεία που της παρέχουν οι εισηγμένες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητων Περιουσίας, τα πιστωτικά ιδρύματα, οι σύμβουλοι ακινήτων, οι εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων και τα κτηματομεσιτικά γραφεία) κάνει λόγο για πτώση κατά 40% στις τιμές πώλησης και κατά 35% στις τιμές των ενοικίων γραφείων, ενώ για τα καταστήματα οι τιμές πώλησης μειώθηκαν κατά 52% και τα ενοίκια κατά 40%.

Πηγή: www.newmoney.gr