Μετά τις πλημμύρες και τις θύελλες, σε ομαλούς ρυθμούς η ζωή της Χίου

Ξαναβρίσκει σταδιακά τους ρυθμούς της η ζωή στη Χίο, μετά και την υποχώρηση της έντασης των θυελλωδών ανέμων, που έπληξαν το νησί τις τελευταίες τρεις ημέρες, προκαλώντας αρκετά, αλλά διαχειρίσιμα προβλήματα.

Η αφρικανική σκόνη, η οποία είχε σκεπάσει απ΄ άκρη σ΄ άκρη όλο το νησί φαίνεται ότι απομακρύνεται και η εικόνα έχει βελτιωθεί σημαντικά.

Στο μέτωπο της αποκατάστασης των ζημιών η εικόνα το πρωί της Δευτέρας παρουσιάζεται ως εξής:

Τα σημαντικότερα προβλήματα τώρα βρίσκονται στο δίκτυο ηλεκτροδότησης του νησιού, καθώς έχουν σημειωθεί πολλές ζημιές από τους θυελλώδεις ανέμους σε καλώδια ηλεκτροδότησης κατοικιών, ενώ έχουν αποκατασταθεί τα προβλήματα στα κεντρικά δίκτυα. Ο διευθυντής του ΔΕΔΔΗΕ κ. Γιώργος Καλαμάκης επισημαίνει ότι το μείζον πρόβλημα είναι οι καταπτώσεις δέντρων, κυρίως στις περιοχές των καμένων, κάτι – ωστόσο – που δεν μπορεί να λυθεί εύκολα. Πρόκειται, προσθέτει, για εκατοντάδες περιπτώσεις και απαιτείται μεγάλη επέμβαση, αφού πρέπει να τεθεί εκτός λειτουργίας και για πολλές ώρες τμήμα του κεντρικού δικτύου ηλεκτροδότησης.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ασχολείται κυρίως με καταγραφές ζημιών από τις πλημμύρες της προηγούμενης Δευτέρας, ενώ περιορισμένη είναι η άλλη δραστηριότητα (κοπές δέντρων κ.λπ.).

Οι τεχνικές υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας Χίου ολοκληρώνουν τις επεμβάσεις τους στο οδικό δίκτυο για την απομάκρυνση από το οδόστρωμα βράχων και χωμάτων και σήμερα συνεργείο εργάζεται στην περιοχή της Ποταμιάς. Ουσιαστικά, όπως έγινε γνωστό από τον κ. Γιάννη Κουντουριάδη, πρόκειται για μαζέματα.

Αντίστοιχη είναι και η δραστηριότητα της ΔΕΥΑΧ, η οποία ασχολείται κυρίως με σποραδικές αποκαταστάσεις ζημιών σε δίκτυα ύδρευσης. Το σημαντικότερο μέτωπό της είναι η επαναφορά του διυλιστηρίου της Ψαρόπετρας στο δίκτυο της πόλης. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ κ. Απόστολος Τζιώτης, τις προηγούμενες ημέρες είχε σταματήσει λόγω της εξαιρετικά υψηλής θολότητας του νερού από τις εκτεταμένες και σφοδρές βροχοπτώσεις.

Σε ό,τι αφορά τις μεγάλες ζημιές από τις πλημμύρες της προηγούμενης Δευτέρας, 26 Ιανουαρίου 2015, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων εκ μέρους των πληγέντων και η καταγραφή των ζημιών από τα συνεργεία που έχουν συγκροτηθεί από τον δήμο και την περιφερειακή ενότητα.