Μετωπική σύγκρουση για τα ανταποδοτικά τέλη

Σε μετωπική σύγκρουση για την αύξηση των ανταποδοτικών τελών στον δήμο Χίου, αναμένεται ότι θα εξελιχθεί η σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, που καλείται για δεύτερη φορά να εγκρίνει τις αυξήσεις.

Η δημοτική αρχή θα έχει απέναντί της όχι μόνο σύσσωμη την αντιπολίτευση, αλλά και συμβούλους από την παράταξή της, οι οποίοι έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στις υπέρογκες αυξήσεις και θα καταψηφίσουν την εισήγηση της οικονομικής επιτροπής.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, κατά των αυξήσεων στο συγκεκριμένο ποσοστό έχουν ταχθεί ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Κλέαρχος Χρύσης, καθώς και οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Νικόλαος Καρασούλης, προερχόμενος από το Νεχώρι, όπου επέρχονται και οι μεγαλύτερες αυξήσεις, ο κ. Σταμάτης Ζουμίδης, ο οποίος στην προηγούμενη συνεδρίαση είχε ψηφίσει λευκό και ο κ. Αντώνης Μπουμπάρης, ο οποίος απουσίαζε από την προηγούμενη συνεδρίαση της 23.12.2014 του δημοτικού συμβουλίου, αλλά καταψήφισε τις αυξήσεις στην συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής, την προηγούμενη Δευτέρα.

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι υπάρχουν κι άλλοι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, που αντιτίθενται στις αυξήσεις και καταβάλλεται προσπάθεια να πεισθούν και να μεταβάλλουν θέση.

Η δημοτική αρχή θεωρεί άκρως απαραίτητες τις αυξήσεις, προκειμένου να εξασφαλισθεί ένα ποσό περίπου 500 έως 600 χιλιάδων ευρώ, ετησίως, ώστε να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες στον τομέα της καθαριότητας.

Αντίθετη η αντιπολίτευση

Η αντιπολίτευση, παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις της, τάσσεται αναφανδόν κατά των αυξήσεων, ενώ την αντίθεσή τους έχουν, επίσης, εκφράσει με ανακοινώσεις τους το Εργατικό Κέντρο Χίου και το νομαρχιακό τμήμα Χίου της ΑΔΕΔΥ.

Η παράταξη του κ. Πολύδωρου Λαμπρινούδη καταψηφίζει την πρόταση της δημοτικής αρχής και προτείνει να παραμείνουν ως έχουν τα δημοτικά τέλη, ενώ η Χιακή Συμπολιτεία, στην προηγούμενη συνεδρίαση καταψήφισε.

Η Λαϊκή Συσπείρωση δήμου Χίου, που στην προηγούμενη συνεδρίαση (23.12.2014) είχε καταθέσει δική της πρόταση, διαφωνώντας με τις αυξήσεις, έχει καλέσει πολίτες και φορείς να παραστούν σήμερα, στις 5 το απόγευμα, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις προτεινόμενες αυξήσεις.

Υπέρογκες οι αυξήσεις

Να υπενθυμίσουμε ότι η εισήγηση της οικονομικής επιτροπής προβλέπει ότι τα τέλη καθαριότητας θα διαμορφωθούν σε 1,83 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για όλο το δήμο Χίου, με εξαίρεση τα χωριά της Αμανής και του Πελινναίου, όπου ο συντελεστής καθορίζεται σε 1,10 ευρώ/τ.μ.

Ο σημερινός συντελεστής είναι 1,57 ευρώ/τ.μ. για την πόλη της Χίου και ποικίλει σε άλλες περιοχές του νησιού, με υψηλότερο τα 1,83 ευρώ/τ.μ. στην Δ.Ε. Ομηρούπολης. Συνολικά, οι αυξήσεις των ανταποδοτικών τελών κυμαίνονται από 1,90% έως και 177,3%.

Επίσης, αυξάνονται τα τέλη φωτισμού και από 0,06 ευρώ ανέρχονται στα 0,07 ευρώ σε όλη την περιοχή του δήμου Χίου.

Αναλυτικά στοιχεία και πίνακες με τις αυξήσεις των ανταποδοτικών τελών