Με fast track διαδικασίες η ιδιωτικοποίηση της ναυτικής εκπαίδευσης, καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Επιχείρηση ιδιωτικοποίησης καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την προώθηση προς υπογραφή των κανονιστικών διατάξεων, που αφορούν την ίδρυση και λειτουργία των ιδιωτικών σχολών ναυτικής επαγγελματικής κατάρτισης και επιμόρφωσης από το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Σε κοινή δήλωσή τους, ο βουλευτής Κυκλάδων και επικεφαλής ΕΕΚΕ Ναυτιλίας κ. Νίκος Συρμαλένιος και η βουλευτής Επικρατείας κα Θεανώ Φωτίου του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι «η κυβέρνηση προχώρησε με “fast track” διαδικασίες σε ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση της ιδιωτικής ναυτικής εκπαίδευσης, ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο για την ανάθεση σε ιδιώτες σημαντικών τομέων ελέγχου της ναυτικής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης  και υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της έναντι των εφοπλιστών για πλήρη έλεγχο των εργαζομένων στα ελληνικά και ελληνόκτητα πλοία (αριθμός σπουδαστών, αποδοχές, εργασιακά δικαιώματα)».

Οι σπουδαστές των ναυτικών σχολών και οι εργαζόμενοι στη θάλασσα, προσθέτουν στη δήλωσή τους, θα κληθούν να πληρώσουν αδρά τις «παροχές» των ιδιωτικών σχολών, σε μια εποχή που τα ασθενέστερα στρώματα πλήττονται από τις κυβερνητικές πολιτικές.

Οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγουν ότι «μόνο η ανώτατη δημόσια ναυτική εκπαίδευση, μέσα από τις ΑΕΝ που λειτουργούν σε όλη τη χώρα και έχουν εκπαιδευτική παράδοση πολλών δεκαετιών, διασφαλίζει ότι όλοι οι νέοι και οι νέες θα έχουν ισότιμη πρόσβαση σε αυτή σήμερα και στην εργασία αύριο».