Μην ψάχνεστε στον τουρισμό, κάντε το όπως ο Γιάννης Μπουτάρης

Υπέρ της αρχής του… ανταποδοτικού τέλους στα ξενοδοχεία, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την εξασφάλιση πόρων για προσλήψεις στελεχών και υλοποίηση δράσεων στον Οργανισμό Τουριστικής Προβολής Θεσσαλονίκης (ΟΤΠΘ), τάχθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης  Μπουτάρης μιλώντας στο διεθνές συνέδριο Destination Thessaloniki που διοργάνωσε η ΔΕΘ –HELEXPO.

Επιπλέον, ο κ. Μπουτάρης υποστήριξε ότι ο ΟΤΠΘ θα πρέπει να περάσει αποκλειστικά σε ιδιωτικά χέρια ώστε να σεισπειρώσει τον επιχειρηματικό κόσμο.

Χρειάζεται, είπε, η Θεσσαλονίκη να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων πόλεων, διευκρινίζοντας ότι σε κάθε απόδειξη και τιμολόγιο θα πρέπει να επιβληθεί ανταποδοτικό τέλος 1 ευρώ υπέρ του ΟΤΠΘ.

«Ο τουρισμός δεν είναι αυτοσκοπός. Ξεκινάμε από την ανάδειξη του πλούτου της πόλης κι αυτός είναι πρώτα ο πολιτισμός» σημείωσε ο κ. Μπουτάρης, αναφερόμενος μάλιστα στο ρεύμα των Τούρκων και των Ισραηλινών που προσελκύονται από την πολυπολιτισμικότητα της Θεσσαλονίκης.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην πρόταση του δήμου για την καθιέρωση του ιστορικού περιπάτου στο κέντρο της πόλης και στις μελέτες για το τραμ και τη θαλάσσια συγκοινωνία, ενώ τόνισε ότι το συγκοινωνιακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πόλη πρέπει να λυθεί.

Ο ίδιος, κλείνοντας την εισήγησή του, πρότεινε στη ΔΕΘ-Helexpo τη δημιουργία ενός θεματικού προϊόντος για το κρασί, στα πρότυπα του θεματικού πάρκου της σοκολάτας.

Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται οργανωμένο σχέδιο δράσης που θα περιλαμβάνει το σύνολο των συστατικών του τουριστικού προϊόντος της περιοχής, είπε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, κ. Γιώργος Ορφανός.

Από την πλευρά της, η κ. Δέσποινα Αμαραντίδου, πρόεδρος του ΤCB, ανέδειξε τη συνεργασία των τουριστικών και άλλων φορέων ως προαπαιτούμενο για την ανάδειξη της πόλης σε διεθνή συνεδριακό προορισμό και σε προορισμό city break.

Το εγκώμιο του κ. Μπουτάρη από την υπουργό Τουρισμού

Να σημειώσουμε τα θερμά λόγια που είπε η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη για τον κ. Μπουτάρη. Είπε συγκεκριμένα:

«Ο Γιάννης Μπουτάρης είναι ο πιο δραστήριος δήμαρχος της Ελλάδας σε ό,τι έχει να κάνει με τον τουρισμό. Εχει συγκεκριμένο όραμα για την τουριστική ανάπτυξη της πόλης του και το εφαρμόζει με συγκεκριμένο σχέδιο. Εχουμε συνεργαστεί άψογα όλο αυτό το διάστημα και συζητήσαμε για την περαιτέρω συνεργασία μας, με συγκεκριμένες αγορές στόχους, και, βεβαίως, για το πως η Θεσσαλονίκη θα μπορέσει να προσελκύσει ακόμα μεγαλύτερο αριθμό τουριστών, κυρίως για συνεδριακό τουρισμό, εκθεσιακό τουρισμό, city breaks και για άλλες ειδικές μορφές τουρισμού. Με τον Γιάννη Μπουτάρη θα δούμε πολύ άμεσα και πως θα εφαρμόσουμε στην πράξη το μνημόνιο συνεργασίας που έχουμε ήδη καταρτίσει με τη Helexpo- ΔΕΘ και μας δίνει τη δυνατότητα να εκπροσωπούμαστε σε εκθέσεις στο εξωτερικό που δεν είχαμε μέχρι τώρα συμμετοχή. Πιστεύω ότι μόνο μέσα από συνεργασίες της κεντρικής κυβέρνησης με την τοπική αυτοδιοίκηση μπορούμε να έχουμε τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα. Πιστεύω βάσιμα ότι το 2015 μπορεί πραγματικά να είναι το έτος τουρισμού για τη Θεσσαλονίκη».

ΠΗΓΗ: www.tornosnews.gr

Φωτογραφία από τη συνάντηση που είχαν στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Philoxenia 2014, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου και ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, αρμόδιος για θέματα τουρισμού, κ. Νίκος Κατρακάζος με τον δήμαρχο της πόλης κ. Γιάννη Μπουτάρη.