Μικρές τουριστικές μονάδες θα λειτουργούν στα οινοποιεία

Στον τομέα της φιλοξενίας και της εστίασης θα μπορούν να επεκταθούν οι οινοποιητικές εγκαταστάσεις, με κοινή υπουργική απόφαση που πρόκειται να εκπονηθεί από τα συναρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Τουρισμού.

Συγκεκριμένα, θα καθοριστούν οι προδιαγραφές για την παροχή υπηρεσιών υποδοχής, ξενάγησης, φιλοξενίας και εστίασης σε χώρους λειτουργικά ενοποιημένους με οινοποιητικές εγκαταστάσεις ή και αμπελώνες.

Επίσης, θα καθορίζονται οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των ανωτέρω εγκαταστάσεων για την ίδρυση μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων εντός αυτών, τις ειδικές προδιαγραφές επισκεψιμότητάς τους, τη μορφή και τον τύπο του σήματος επισκέψιμου οινοποιείου κ.ά.

Σχετικές ανακοινώσεις έγιναν από τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Πάρι Κουκουλόπουλο, σε εκδήλωση για τον οινοποιητικό κλάδο «Χάρτης των Γεύσεων», που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Με την πρόσφατη ψήφιση του ν. 4276/2014, τόνισε ο κ. Κουκουλόπουλος, «δημιουργείται για πρώτη φορά εθνικό θεσμικό πλαίσιο που αφορά τον αγροτουρισμό καθώς και τον οινοτουρισμό. Με τον οινοτουρισμό επιδιώκουμε και φιλοδοξούμε την προσέγγιση του εσωτερικού και εξωτερικού επισκέπτη σε αμπελουργικές περιοχές όπου παράγονται παραδοσιακά υψηλής ποιότητας οίνοι, σε συνδυασμό πάντα με πλήθος τοπικών πολιτιστικών δραστηριοτήτων, καθώς και την ανάδειξη – διατήρηση του τοπίου και την προστασία του περιβάλλοντος».