
Νέα δίκη για τους δύο λιμενικούς που βασάνισαν πρόσφυγα
Εκδικάζεται αύριο Τετάρτη, στο Πενταμελές Αναθεωρητικό Δικαστήριο Αθήνας, η έφεση των δύο λιμενικών που καταδικάστηκαν πρωτόδικα για βασανιστήρια με τη μέθοδο του πνιγμού και της ασφυξίας (υγρό και στεγνό υποβρύχιο) και της εικονικής εκτέλεσης, καθώς και άλλες βαρύτατες προσβολές ανθρώπινης αξιοπρέπειας σε βάρος ενός πρόσφυγα, αμέσως μετά την είσοδό του στην Ελλάδα και κατά τη μεταφορά ομάδας προσφύγων στο λιμάνι της Χίου το έτος 2007.
Οι δύο κατηγορούμενοι είχαν καταδικασθεί πρωτόδικα σε ποινές κάθειρξης 6 ετών και φυλάκισης 3 ετών με αναστολή, ενώ τους επιβλήθηκαν πολυετείς ποινές αποστέρησης πολιτικών δικαιωμάτων, καθώς και στον πρώτο εξ αυτών καθαίρεση από το βαθμό του, μετά την αμετάκλητη εκδίκαση της υπόθεσης.
Το περιστατικό είχε λάβει μεγάλη δημοσιότητα τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό με εκτενείς αναφορές από πολλά ενημερωτικά μέσα, ενώ το αποτρόπαιο γεγονός είχε καταγραφεί στην έκθεση της ομάδας δικηγόρων για τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών και της οργάνωσης Proasyl «Η αλήθεια μπορεί να είναι πικρή, αλλά θα πρέπει να ειπωθεί», που είχε δημοσιοποιηθεί το 2007.
Η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου «ΛΑΘΡΑ;» είχε στηρίξει από την πρώτη στιγμή το θύμα των βασανιστηρίων και είχε καταγγείλει τότε το γεγονός που είχε σοκάρει την τοπική κοινωνία.
Παρών στην αυριανή εκδίκαση της έφεσης των δυο λιμενικών θα είναι το θύμα που είχε το ψυχικό σθένος να καταγγείλει τα γεγονότα επίσημα, έχοντας τη νομική συμπαράσταση της ομάδας δικηγόρων για τα δικαιώματα προσφύγων, η οποία σε ανακοίνωσή της σημειώνει τα εξής: «Το θύμα χρειάζεται τη συμπαράσταση όλων μας, ιδιαίτερα την παρούσα περίοδο, όταν οι μαζικές αφίξεις προσφύγων στα θαλάσσια σύνορα έχουν αυξηθεί, μαζί με τα ναυάγια και τους θανάτους και όταν πρόσφατα περιστατικά αποτροπής και παράνομης επαναπροώθησης μεταναστών και προσφύγων έχουν παραμείνει ατιμώρητα από τη στρατιωτική Δικαιοσύνη, που στην παραπάνω υπόθεση είχε σταθεί τουλάχιστον πρωτόδικα στο ύψος των περιστάσεων».
Να σημειωθεί ότι ειδικότερα στη Χίο ο αριθμός των αφίξεων προσφύγων έχει ξεπεράσει τις 6.000 από την αρχή του χρόνου ενώ ο ρυθμός τους υπερβαίνει τους πενήντα σε ημερήσια βάση.