Να απαγορευθεί η διαφήμιση των υπηρεσιών σεξ, προτείνει ο Κ. Τριαντάφυλλος

Την ανάγκη να αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία απαγόρευσης της διαφήμισης και της αγοράς υπηρεσιών σεξ στην Ελλάδα, όπως συνέβη στη Γαλλία και την Σουηδία, επεσήμανε ο βουλευτής Χίου του ΠΑΣΟΚ κ. Κώστας Τριαντάφυλλος.

Προσκεκλημένος της Γαλλικής Πρεσβείας και του υπουργείου Εξωτερικών σε ημερίδα για την εμπορία ανθρώπων (trafficking), ο κ. Τριαντάφυλλος ανέδειξε στην ομιλία του τη σύγχρονη σκληρή πραγματικότητα – όπως αυτή καταδεικνύεται από τις στατιστικές καταγραφές αναφορικά με το trafficking – και τη σύνδεση του εγκλήματος με την πορνεία και παρουσίασε το ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο και τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε, ως μέλος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο πρόσφατο ψήφισμα, με το οποίο τέθηκε το ζήτημα της αντιμετώπισης της εμπορίας ανθρώπων και της πορνείας με βάση το σουηδικό μοντέλο, που στηρίζεται στην ποινικοποίηση της αγοράς υπηρεσιών σεξ και την αντιμετώπιση του εγκλήματος ως καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και κυρίως, των δικαιωμάτων των γυναικών.

«Το σουηδικό μοντέλο, που εκλαμβάνει την πορνεία ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ως μορφή βίας κατά των γυναικών και τιμωρεί αυτόν που αγοράζει σεξουαλικές υπηρεσίες και όχι τα εκδιδόμενα άτομα, βρίσκεται, πλέον, στο επίκεντρο του νομοθετικού ενδιαφέροντος».

Ο κ. Τριαντάφυλλος ανέφερε ότι «υπάρχουν τρία διακριτά φαινόμενα: η έμφυλη βία, η πορνεία και το trafficking. Τρία φαινόμενα με διαφορετική υπόσταση που, όμως, συνδέονται μεταξύ τους πολύ στενά, παραβιάζοντας την προσωπικότητα, την αξιοπρέπεια, την υπόσταση του ανθρώπου. Μία ολιστική προσέγγιση πρέπει να λάβει υπόψη της αυτή τη σύνδεση».

Πρόσθεσε ότι «η ευρωπαϊκή οικογένεια, αλλά και η διεθνής κοινότητα, έχουν εντοπίσει την επικινδυνότητα του trafficking και το αποτρόπαιο του χαρακτήρα του και έχουν δομήσει μια σειρά πρωτοβουλιών για την αντιμετώπισή του. Ωστόσο, το έγκλημα αυτό, παραμένει Λερναία Ύδρα, διότι κατορθώνει να μετατρέπει πολίτες, ως επί το πλείστον άντρες, σε συνεργούς του, καθώς, χωρίς – ενδεχομένως αλλά όχι απόλυτα – να το συνειδητοποιούν, καθίστανται οι τελικοί αποδέκτες και οι ουσιαστικοί χρηματοδότες του. Αυτό που πρέπει να «σπάσει», λοιπόν, είναι η ζήτηση των υπηρεσιών αυτών, η κατ’ επίφαση και μέσα σε πολλά εισαγωγικά «άγνοια» ακριβώς αυτού του γεγονότος».

Τόνισε την αναγκαιότητα να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη, να δοθεί η «μάχη» του διαδικτύου και «να υπάρξουν ειδικές εκπαιδεύσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα σχολεία, τους δήμους, τα σώματα ασφαλείας, τους δικαστικούς». Όπως είπε, «η κοινωνία των πολιτών οφείλει όχι μόνο να παρακολουθεί ή να στιγματίζει πολιτικές, πολιτειακές ή κυβερνητικές πρωτοβουλίες που είναι σε λάθος κατεύθυνση αλλά, κυρίως, να έχει έναν ενεργό ρόλο, όπως έχουν πάρα πολλές οργανώσεις και σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο».

Κλείνοντας την ομιλία του, επεσήμανε την αναγκαιότητα μιας διακρατικής συνεννόησης και συνεργασίας «σε απόλυτο βαθμό, προκειμένου να μην έχουμε ούτε απελάσεις θυμάτων, που σε πολλές χώρες συνεχίζουν να υπάρχουν, ούτε, όμως, και θύτες αγνώστων στοιχείων στις αστυνομικές και διωκτικές αρχές. Χρειάζεται μία αυθεντική συνεργασία με απόλυτη στόχευση στο αποτέλεσμα». Κατέληξε δε σε μια ενδιάμεση πρόταση: «Να απαγορευτεί επιτέλους και στο διαδίκτυο και στον Τύπο η διαφήμιση υπηρεσιών sex».