«Να βλέπουμε τη φάκα κι όχι μόνο το τυρί», προειδοποιεί η ΛΑΣ για τον εθελοντισμό

Την αντίθεσή της στην πρόθεση της δημοτικής Αρχής, μέσω της διοίκησης του Νομικού Προσώπου, να καλύψει μέρος των αναγκών των βρεφονηπιακών σταθμών με εθελοντές εργαζόμενους, εκφράζει η Λαϊκή Συσπείρωση δήμου Χίου.

Με ανακοίνωση – άρθρο, που υπογράφει η κα Κλαίρη Κωστάλα, στέλεχος της ΛΑΣ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Νομικού Προσώπου, αναφέρεται στην εισήγηση που έφερε η διοίκηση του Ν.Π. για συγκεκριμένες αιτήσεις υποψήφιων εθελοντριών, οι οποίες πρόκειται να προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ στο επόμενο διάστημα στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Για το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την πρόσληψή τους, οι υποψήφιες εργαζόμενες – εθελόντριες ζητούν να εργαστούν εθελοντικά.

Κατανοούμε, προσθέτει, την ανάγκη να καλυφθούν τα κενά και την ανάγκη των υποψήφιων εργαζομένων να δείξουν θετική διάθεση και να προσφέρουν, έστω για ένα διάστημα εθελοντικά στον φορέα που ούτως ή άλλως πρόκειται να προσληφθούν, αλλά αυτό ακυρώνεται στην πράξη με την προοπτική του «μπόνους» που ανέφερε η εισήγηση και παραπέμπει σε «στημένες» και γνωστές διαδικασίες.

Θα εμφανιζόμασταν, επομένως, ασυνεπείς – συνεχίζει η ΛΑΣ- ως προς τις βασικές αρχές μας, που αφορούν την κάλυψη των πάγιων και διαρκών αναγκών με μόνιμο προσωπικό και την έγκαιρη κάλυψη των έκτακτων με το απαραίτητο προσωπικό, αν δεν εκφράζαμε την αντίθεσή μας – ηθική και πολιτική – στην πρόταση αυτή.

Εμείς δεν στοχοποιούμε τους εργαζόμενους που αναγκάζονται να δουλεύουν με τέτοιες συνθήκες, όμως θεωρούμε τέτοιες πρακτικές επικίνδυνες για το εργασιακό μέλλον, τόσο των εργαζόμενων στους φορείς και τους οργανισμούς του Δημοσίου, όσο και του ιδιωτικού τομέα.

Αναγνωρίζουμε, τονίζει η Λαϊκή Συσπείρωση, τη σημασία της αλληλεγγύης σε πολλά επίπεδα της κοινωνικής ζωής. Επειδή, όμως, η αλληλεγγύη ανάμεσα σε ανθρώπους της ίδιας κοινωνικής τάξης πάει να αντικατασταθεί από τον υστερόβουλο πολλές φορές εθελοντισμό τύπου Λοβέρδου θεωρούμε πως χρειάζεται μεγάλη προσοχή, ώστε να βλέπουμε τη φάκα και όχι μόνο το τυρί.