
Να κινηθούν ταχύτατα οι διαδικασίες αποζημίωσης των πληγέντων
Έντονη κινητικότητα με στόχο την αποτροπή του φαινομένου της τεράστιας χρονικής καθυστέρησης στη καταβολή αποζημιώσεων για πλημμύρες που υπέστησαν οι επιχειρήσεις του νησιού αναπτύσσουν το Επιμελητήριο Χίου και ο Εμπορικός Σύλλογος Χίου.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, το μεσημέρι της Τρίτης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γιώργος Γεωργούλης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Μικές Κριμιζής και ο β΄ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Μάρκος Γεωργούλης τόνισαν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών καταβολής αποζημιώσεων, ώστε να μην υπάρξει επανάληψη των φαινομένων του 2010 και του 2012, όταν επαγγελματίες που καταστράφηκαν εν μία νυκτί περίμεναν μέχρι και 2,5 χρόνια.
«Τώρα σε συνεννόηση με τον δήμο Χίου και την Περιφέρεια έχουν ήδη στελεχωθεί οι αρμόδιες επιτροπές (τρεις στον αριθμό) και η γραφειοκρατική διαδικασία καταγραφής και πιστοποίησης των ζημιών ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθεί άμεσα», τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.
Ο κ. Γεωργούλης κάλεσε όσους συναδέλφους του έχουν υποστεί ζημιές να υποβάλουν την σχετική αίτηση στα ΚΕΠ του δήμου Χίου, ώστε στη συνέχεια να προωθηθούν στα ΠΣΕΑ της Περιφέρειας και να ξεκινήσει η πιστοποίηση της έκτασης της ζημιάς σε κάθε επιχείρηση.
Οι έμποροι πρέπει μαζί με την αίτηση να καταθέσουν και φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας, υπεύθυνη δήλωση, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, βεβαίωση μονίμου κατοικίας, καθώς και βεβαίωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αν αυτή έχει επέμβει.
Μεγάλος ο όγκος των φερτών υλικών
«Αυτό που διαπιστώσαμε κατά την επίσκεψή μας στην αγορά ήταν μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών να έχουν σκεπάσει τις σχάρες που κατά τη γνώμη μας έπαιξαν και τον πλέον σημαντικό ρόλο στη καταστροφή», τόνισε ο κ. Γεωργούλης, ζητώντας από τον δήμο αλλά και τους πολίτες να ληφθεί μέριμνα, ώστε να μην μείνουν εκτεθειμένα στο νερό ανάλογα υλικά, όπως πέτρες, κλαδιά, σακούλες κ.λπ. που μπορούν να φράξουν τις σχάρες.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Μικές Κριμιζής, πλημμυροπαθής κι ο ίδιος το 2010, τόνισε την σημασία των ενεργειών αυτών, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος τότε υποχρεώθηκε να καταθέσει τα χαρτιά πέντε φορές έως ότου να οριστικοποιηθεί η διαδικασία.
Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη ελέγχου των μελετών και των αντιπλημμυρικών έργων που έχουν γίνει σε Κάραβελ και Καλοπλύτη, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ευθύνες.
Ζήτησε, τέλος, από τους νέους βουλευτές να ενεργήσουν κατάλληλα, ώστε να αυξηθεί το ποσοστό αποζημίωσης, που σήμερα είναι μόλις στο 30% του ύψους της πραγματικής ζημιάς.