
Ξεχωριστή η μελισσοκομική φυσιογνωμία των νησιών του Βορείου Αιγαίου
Με δικό της περίπτερο συμμετείχε η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στο 6ο φεστιβάλ ελληνικού μελιού & προϊόντων μέλισσας, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο εκθεσιακό κέντρο του Σταδίου Ειρήνης & Φιλίας.
Πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη συμμετοχή της Περιφέρειας σε κλαδική έκθεση μελισσοκομικών προϊόντων, ενώ στο ενιαίο stand της έδωσαν το παρόν μελισσοκομικοί συνεταιρισμοί των νησιών, μεμονωμένοι παραγωγοί και ανεξάρτητες επιχειρήσεις μελισσοκομικών και συναφών προϊόντων.
Την Περιφέρεια εκπροσώπησαν στην εκδήλωση των εγκαινίων η αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κα Φωτεινή Θαλασσινού και ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος κ. Γιώργος Βογιατζής, ενώ τον συντονισμό της όλης οργάνωσης είχε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Πολιτικής κ. Κωνσταντίνος Αδαμίδης και του περιπτέρου ο υπεύθυνος marketing της Περιφέρειας κ. Πάνος Πίτσιος.
Στην συγκεκριμένη εκδήλωση, όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενη δημοσίευσή μας, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Πάρις Κουκουλόπουλος, είχε ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση της μελισσοκομίας.
Ασύγκριτη η ποιότητα του μελιού στα νησιά του Βορείου Αιγαίου
Η φιλοσοφία της συμμετοχής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου σε ένα ενιαίο περίπτερο, αλλά με ατομικά booths (για την κάθε επιχείρηση), βασίστηκε στην προώθηση της μελισσοκομικής φυσιογνωμίας του Βορείου Αιγαίου και στην καθιέρωσή του ως παραγωγική περιοχή μελισσοκομικών προϊόντων υψηλής ποιότητας. Το γενικό moto που χρησιμοποιήθηκε, ήταν όπως και κάθε χρόνο «… μέλι σαν …τα νησιά του Βορείου Αιγαίου!!», ενώ το μήνυμα που επιχειρήθηκε να «περάσει» στο κοινό, ήταν ότι σε αντίθεση με την ηπειρωτική Ελλάδα, όπου η μελισσοκομία χρησιμοποιεί ολοένα και πιο εντατικές μεθόδους (μεταφορές μελισσιών κ.ά.), οι μελισσοκόμοι των νησιών του Βορείου Αιγαίου, έχουν διατηρήσει τις παραδοσιακές μεθόδους μελισσοκομίας, θυσιάζοντας σε κάποιες περιπτώσεις την ποσότητα, χάριν της ποιότητας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τα μέλια όλων των νησιών του Βορείου Αιγαίου που παράγονται από εκατοντάδες επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους, να είναι ασύγκριτα στη γεύση και μοναδικά στο άρωμα.
Η παρουσία των μελισσοκομικών προϊόντων του Βορείου Αιγαίου στο φεστιβάλ, έδωσε τη δυνατότητα στους μεμονωμένους παραγωγούς και μέλη των συνεταιρισμών, καθώς και στους ανεξάρτητους μικρούς επιχειρηματίες των νησιών, να διερευνήσουν τις δυνατότητές τους για εξωστρέφεια και ανάπτυξη των πωλήσεών τους εκτός της γεωγραφικής τους ενότητας, γεγονός που υπό τις σημερινές δύσκολες συνθήκες, αποτελεί το ζητούμενο για όλες τις παραγωγικές επιχειρήσεις του κλάδου.
Ενημέρωση για τις εξελίξεις
Επιπλέον, είχαν την ευκαιρία, συμμετέχοντας στις παράλληλες εκδηλώσεις, γευσιγνωσίες και ημερίδες που διοργανώθηκαν, να μελετήσουν τον «ανταγωνισμό» και να ενημερωθούν γύρω από ποικίλα θέματα που αφορούν την εξέλιξη της μελισσοκομίας, όπως νομοθεσία στην τυποποίηση και εμπορία μελιού, εξαγωγικές προοπτικές, πιστοποιήσεις βιολογικού μελιού, συστήματα τροφοδοσίας μελισσιών, κίνδυνοι αλλοίωσης των ελληνικών πληθυσμών μελισσών, κ.α. Επιπρόσθετα, οι συμμετέχοντες επιχειρηματίες μελισσοκόμοι του Βορείου Αιγαίου, είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με εμπόρους μελισσοκομικών προϊόντων και να διαπραγματευτούν για νέες εμπορικές συμφωνίες.
Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Πολιτικής κ. Κωνσταντίνος Αδαμίδης, δήλωσε ότι η τεράστια συμμετοχή κοινού στην έκθεση, καταδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει για το προϊόν του μελιού, στο οποίο η χώρα μας, σύμφωνα με τις υπάρχουσες στατιστικές, πρωτοστατεί παγκοσμίως και σε όλα τα επίπεδα, κυρίως λόγω της ποιότητας και της ποικιλίας της χλωρίδας που διαθέτει. Επιπλέον, η παρουσία νέων μελισσοκόμων, αποδεικνύει ότι ολοένα και περισσότεροι νέοι, λόγω της κρίσης, προσπαθούν να στραφούν σε νέους αγροτοπαραγωγικούς κλάδους με κερδοφόρες προοπτικές, όπως είναι η μελισσοκομία.