Οι Κρητικοί «αδειάζουν» τον Ανδρέα Λοβέρδο

Αποκλείουν οι αρχές του Πανεπιστημίου Κρήτης το ενδεχόμενο να λειτουργήσει κατά το επόμενο ακαδημαϊκό έτος το τμήμα τουρισμού, στο Ρέθυμνο, όπως εξήγγειλε την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Παιδείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος.

Ειδικότερα οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας ότι υπάρχουν κτιριακές υποδομές και οι απαραίτητοι πόροι για την πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των πανεπιστημιακών αρχών της Κρήτης.

Σε ανακοίνωση, που την υπογράφουν ο πρόεδρος του συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Γρηγόρης Σηφάκης και ο πρύτανης κ. Ευριπίδης Στεφάνου, τονίζεται ότι «δυστυχώς, τα παραπάνω βρίσκονται πολύ μακριά από την αλήθεια, γιατί ούτε η απαιτούμενη κτιριακή υποδομή υφίσταται ούτε χρήματα». Ξεκαθαρίζουν δε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες αποκλείεται η άμεση έναρξη του τμήματος κατά το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.

Τα ελληνικά ΑΕΙ, προστίθεται στην ανακοίνωση «διανύουν μακρά περίοδο συνεχών περικοπών των προϋπολογισμών τους, αδυνατούν – ακριβέστερα, δεν τους παρέχεται το δικαίωμα – να αντικαταστήσουν τα μέλη ΔΕΠ που αφυπηρετούν τα τελευταία χρόνια, ενώ οι αριθμοί των εισαγομένων φοιτητών, που, όπως πάντα, τους επιβάλλει το υπουργείο Παιδείας, όλο και μεγαλώνουν. Ειδικότερα, το Πανεπιστήμιο Κρήτης δεν έχει κατορθώσει να καταρτίσει προϋπολογισμό για το ερχόμενο οικονομικό έτος, γιατί η απαιτούμενη περικοπή του τακτικού προϋπολογισμού κατά 26% σε σχέση με το τρέχον έτος δεν είναι εφικτή».

Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι και οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όπου το θέμα πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις, λόγω των έντονων αντιδράσεων από την «μετακόμιση» του τμήματος τουρισμού από τη Χίο στη Ρόδο, αναγκάστηκαν να σταθούν επικριτικά απέναντι στις δηλώσεις του κ. Λοβέρδου. Στην αρχή επιχειρήθηκε το όλο θέμα να μείνει στα στενά πλαίσια του εσωτερικού διαλόγου των πανεπιστημιακών, αλλά στη συνέντευξη Τύπου της περασμένης Παρασκευής ο πρύτανης κ. Στέφανος Γκρίτζαλης, υπό την πίεση των ερωτήσεων των δημοσιογράφων, αναγκάσθηκε να παραδεχθεί πως ούτε κτιριακές υποδομές, ούτε χρήματα υπάρχουν. Προσπάθησε, όμως, να κρατήσει και πάλι χαμηλούς τόνους, λέγοντας ότι θα διαπραγματευθεί το θέμα με τον υπουργό Παιδείας.

Απαιτείται προσεκτικός σχεδιασμός

«Η ίδρυση ενός καινοφανούς για τα ελληνικά πράγματα πανεπιστημιακού τμήματος, τονίζουν οι εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Κρήτης, απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό, αναζήτηση διδακτικού προσωπικού (ιδίως αν το τμήμα φιλοδοξεί να προσελκύσει φοιτητές και από το εξωτερικό), αξιόλογη κτιριακή υποδομή (που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει) και ρεαλιστικό προϋπολογισμό. Κυρίως, όμως, δεν μπορεί να αρχίσει τη ζωή του χωρίς διδάσκοντες, κάτω από την ασφυκτική πίεση της “επόμενης σχολικής χρονιάς”».

Θεωρούν, τέλος, οι κ.κ. Σηφάκης και Στεφάνου ως πιθανή την έγκριση από την σύγκλητο και το συμβούλιο της ίδρυσης του νέου τμήματος, αλλά «υπό προϋποθέσεις. Η πρώτη από τις οποίες θα είναι η ορθή προετοιμασία της λειτουργίας του, πράγμα που αποκλείει την άμεση έναρξη του τμήματος κατά το επόμενο ακαδημαϊκό έτος».

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ